UY-JAV-Lukezic-5
The Urban Yoga Javorca

V aktualni številki revije Outsider smo objavili obsežen vsebinski sklop ob 100 letnici ene najzanimivejših cerkva pri nas, cerkev sv. Duha na Javorci. To je edina secesijska cerkev v Sloveniji. Zgrajena je bila med prvo svetovno vojno na eni najbolj krvavih front – soški fronti. Njen arhitekt je Remigius Geyling. Po vojni je bil vodilni scenograf v Burgtheatru na Dunaju.

Arhitektka Anja Humljan in fotograf Primož Lukežič, sta posebej za Outsider pripravila serijo fotografij The Urban Yoga Javorca. Fotografije odlikuje izjemno subtilen pristop k tragični temi, kjer se materialnost in duhovnost združita v Lepoti.

 

Anja Humljan

Anja Humljan je končala študij na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani (2010), študirala digitalno oblikovanje na Aalborg School of Architecture na Danskem (2006), fotografijo, video in zvok na Edith Cowan University v Avstraliji (2008) in se izobraževala v plesu in jogi v New Yorku v ZDA. Kot oblikovalka je delala v New Yorku (2013) in kot arhitektka v studiu Ecosistema Urbano v Madridu (2014). Skupaj z danskimi kolegi je razstavljala na beneškem bienalu arhitekture (2006). Leta 2008 je ustanovila laboratorij za eksperimentalno arhitekturo, imenovan Potencial prostora, ki je platforma za projekt The Urban Yoga (2013).

The Urban Yoga (TUY) na mednarodnem nivoju uspešno ozavešča o pomembnost kakovostno oblikovanega prostora skozi prizmo joge, kar je inovacija v svetu. Je iniciativa, ki spodbuja oblikovanje mest, ki niso samo vizualno osupljiva ali tehnološko napredna, pač pa so oblikovana v skladu s celotnim človeškim telesom in z vsemi čutili. TUY sestoji iz fotografskih serij, posnetih v New Yorku, Madridu, Parizu, Ljubljani in Beogradu, videa, knjige in teoretske raziskave. Fotografije TUY so metafora za način, kako se telesa identificirajo z okolico: medtem ko se gibljemo po prostoru, nenehno merimo in posnemamo prostor s celotnim telesom in z vsemi čutili naenkrat. Projekt TUY je bil do sedaj objavljen v več kot 40 državah in v 120 člankih.

Leta 2015 je Anja Humljan izdala knjigo The Urban Yoga; kontemplacijo o arhitekturni estetiki, merilu človeštva in globinah duha. Prodana je bila v več kot 15 držav sveta in je prejela pohvalo žirije na bienalu vidnih sporočil Brumen (2015).

Anja Humljan, arhitektka in performerka, je zasnovala svojo prakso na ideji, da je človek s celotnim telesom in z vsemi čutili središče zaznavanja in interpretiranja sveta. Trenutno se posveča na novo ustanovljenemu The Urban Yoga Labu; razvija novo metodo, ki s posameznikovo senzorično participacijo stimulira kreativno mišljenje in inovativno oblikovanje. Raziskuje zaznavanje in interpretiranje prostora, ki temelji na teoriji o nevromatriksu, razstavlja, predava in vodi delavnice na mednarodnem nivoju.

 

Primož Lukežič

S fotografijo se je začel profesionalno ukvarjati okoli leta 2008, pristop, ki ga pri njej uporablja, pa ga je pripeljal do sodelovanja z referenčnimi strankami iz sveta umetnosti, pa tudi dela za komercialne naročnike.

Leta 2015 je z novim študijskim letom na povabilo Visoke šole za storitve postal predavatelj predmeta Modna fotografija, kjer predava študentom drugega in tretjega letnika, prav tako pa vodi vaje v sklopu predmeta Kompozicija za študente prvih letnikov.

Stalno sodeluje s priznanimi slovenskimi kostumografi, modnimi oblikovalci, maskerji ter frizerji. Njegove fotografije so bile objavljene v različnih slovenskih in tujih medijih, za sabo pa ima tudi že nekaj samostojnih ter skupinskih razstav, med drugimi v Galeriji Zuccato v Poreču in Mestni galeriji Piran. Večkrat je bil povabljen,da predstavi svoj način dela in njegove rezultate. Med drugim je bil govorec na dogodku Behance Portfolio Review Week v Ljubljani, na projektu EPY (European Photo Youth) v Mariboru, sodeloval pa je tudi na okrogli mizi v galeriji Fotografija ob predstavitvi knjige Urbana joga, skupaj z avtorico knjige Anjo Humljan, arhitektko Marušo Zorec, koreografinjo Jasno Knez ter fotografom Tonetom Stojkom. Za sabo ima tudi kar nekaj mentoriranj na delavnicah, med drugimi na festivalu avtorske fotografije Celje Fokus.

Pri fotografiji mu je najbližja zvrst inscenirane cinematske fotografije, kjer neprestano išče napetost med subjektom in objekti v prostoru ter s tem ustvarja želeno naracijo. Diplomiral je na temo Napetost med elementi pri inscenirani fotografiji.

 

Celoletno naročnino ali posamezne številke revije lahko naročite tukaj.

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki