Dodatne informacije

Ste vedeli, da v svetovnem merilu zavržemo kar tretjino vse pridelane hrane? Kaj lahko storimo, da obrnemo ta nesmiselni trend? Preberite razmisleke Matevža Lenarčiča, Katarine Rožanc, Esada Babačića, Katje Šulc, Svetlane Slapšak, Zorane Baković, Nejca Poharja in Nine Kožar.

Včasih je imela dietna hrana zanič okus; včasih so bila nedeljska kosila vedno enaka; včasih so se police šibile od različnih izdaj iste knjige, Slovenske kuharice, ne pa od nepreglednih izvodov z nasveti za suši in brezglutensko kuharijo; včasih je bila kuhinja preprosta, monotona in predvidljiva, danes, v obdobju »foodie culture« s kuharskimi resničnostnimi šovi in visoko nad mestom obešeno mizo z adrenalinskimi preizkuševalci osemhodnih menijev, pa nič ni več tako, kot je bilo. Miloš Kosec poroča z bojnega polja jedilne mize. S filozofinjo Renato Salecl smo se pogovarjali o namišljeni svobodi izbire. Način prehrane in odnos do hrane globoko razkrivata človeka. Prehranske dnevnike so pisali Anja Radaljac in Aljaž Krivec, podjetnik in futurist Kristjan Pečanac, režiser Nejc Pohar in pankerka Tereza Vuk.

Kaj pomeni duhovna hrana? Tinka Prekovič se je pogovarjala s teologom in arhitektom Robertom Dolinarjem ter slikarjem in chefom Šin Satom. In kam pripelje pogovor publicista Carlosa Pascuala ter kuharja in samozaložnika Klemna Koširja z izhodiščem pri hrani in svobodi?

In kaj ima hrana z arhitekturo? Več, kot si morda mislite.
V sklopu arhitekture predstavljamo hišo v Ljubljani arhitekta Roka Omana (OFIS), telovadnico Vigor mladega tandema Vidic Grohar, vstopni objekt v Arboretum Volčji Potok arhitektov ARREA, vrtec med vinogradi na Slovaškem in še marsikaj. Pogovarjali smo se z mladima arhitektoma-izdelovalcema iz Studia Moste, ki masivno pohištvo izdelujeta »iz kljubovanja« – zato, da traja. Objavljamo tudi intervju z novim dekanom ljubljanske fakultete za arhitekturo Matejem Blenkušem.

Zadnjih šest mesecev intenzivno raziskujemo stanovanjsko problematiko. Objavljamo rezultate Outsiderjeve ankete, v kateri je sodelovalo 887 ljudi, in naše povzetke. Ugotovili smo nekaj presenetljivih dejstev. Preberite!

Kako srečni ste danes? Z oblikovalcem Stefanom Sagmeistrom se je Tadej Muršič v Chicagu pogovarjal o obsedenosti s srečo. Medtem je Ana Gruden v Ljubljani govorila s Farzadom Kouskhijem, ki je iz Irana k nam pripeljal čudežne preproge in pripovedke.

Agata Tomažič v rubriki o urbanih živalih tokrat piše o golobih in pojasnjuje, zakaj ne hodijo v kino. V novi rubriki Spregledano Nejc Prah ocenjuje nenavadni logotip, ki je v vseh letih do zdaj od sodelovanja odvrnil eno samo gospo.

Outsiderjeva sedma mala monografija je posvečena arhitektki Gizeli Šuklje, ki je po praksi pri arhitektu Perretu v Parizu zavestno izbrala arhitekturno misel, bližjo Plečniku kot splošno sprejetim modernistom, in izdelala nekaj izjemnih arhitekturnih načrtov. Razkrivamo izjemno zgodbo ene prvih slovenskih arhitektk! Pišejo Nina Granda, Miloš Kosec, Bogo Zupančič, Aleksander Ostan in Damjan Prelovšek.

 

Outsider 11

7.00

11. številka revije Outsider; posvečena je hrani.

jesen 2017
HRANA / Gizela Šuklje