Dodatne informacije

V času svetovne pandemije pozdravljamo Outsider #21, posvečen temi Sožitja. V teh izrednih razmerah so medsebojno razumevanje, strpnost in pripravljenost na sobivanje še pomembnejši. K sodelovanju pri nastajanju številke smo povabili številne izstopajoče slovenske avtorje in ustvarjalce, ki so razmišljali o sožitju, s poudarkom na medgeneracijskem povezovanju. Skoraj 200 strani bogate vsebine je z naslovnico opremil Nejc Prah.

V uvodnem naboru kolumen o sožitju pišejo Nataša Kramberger, Mojca Pišek, Igor Grdina, Alenka Puhar, Suzana Tratnik, Marko Bratuš in Tadej Zupančič. S Karmen W. Švegl, dolgoletno dopisnico RTV Slovenija z Bližnjega vzhoda, je o sožitju na globalni ravni, vojni in miru govoril Miha Žorž. “Strah se mi v resnici zdi nekakšna fikcija, ki nam kisa možgane. So le realna tveganja in vsako posebej je treba razdelati, premisliti in se odločiti, ali je vredno tvegati,” je v intervjuju povedala Karmen W. Švegl.

V poglavju Zrela arhitektura predstavljamo problematiko bivanja starejših in arhitekture za dolgoživo družbo. Sistematičen pregled stanja in možnosti za njegovo izboljšanje predstavlja Ana Belčič. Izbor nekaterih najzanimivejših arhitekturnih projektov, namenjenih bivanju starejših, ponuja pogled v aktualno arhitekturno prakso s tega področja; med drugimi predstavljamo projekte birojev Aires Mateus, Mecanoo, Vandkunsten, Patel Taylor, Guedes Cruz, Dorner Matt in drugih. Strokovnjakinja Alenka Ogrin se sprašuje, če je to, da večina starih ljudi v Sloveniji živi pod lastno streho, dobra ali slaba novica. Arhitekt Rok Grdiša, avtor Priročnika za načrtovanje sodobnih oblik bivanja starih ljudi, v pogovoru razkriva preproste ukrepe za prilagoditev vsakega stanovanja za bivanje starejših. Miloš Kosec piše o preužitkarskih hišah, tradicionalnem primeru medgeneracijskega sobivanja.

Z vami delimo duhovite Modrosti mame Ane, ki jih že nekaj let predano zapisuje njena vnukinja, fotografinja Jana Jocif. Ajda Bračič je obiskala umetnico Meto Grgurevič in orodjarja Franceta Petača, ki generacijskim in poklicnim razlikam navkljub sodelujeta pri izdelavi umetniških mehanizmov. O tem, kako se približati idealu zrele arhitekture, in kaj zrela arhitektura pomeni njim, smo povprašali Ministrstvo za okolje in prostor, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zvezo društev upokojencev Slovenije, arhitekte Marijo Vovk, Polono Filipič, Roberta Potokarja, Matjaža Bolčino in Jörga Leeserja iz pisarne BeL (DE), ki bo gost prihajajočega Outsiderjevega festivala Orodja za boljše bivanje: Zrela arhitektura. Festival zanekrat napovedujemo za 24. in 25. aprila 2020, v primeru zaostrenih razmer pa se bo odvil v kasnejšem, poletnem terminu.

V poglavju Arhitektura nam vrata v finske savne odpira Gregor Turnšek, predstavljamo pa še sveže projekte prenove kina Urania v Zagrebu Studia 3LHD, Hišo za oblikovalko keramike Arhitektura d.o.o., Hišo za preprosto bivanje Tomaža Ebenšpangerja in Mete Kutin, Glasbeno šolo v Šoštanju Mojce Gregorski, Matica Lašiča in Mihe Kajzlja, prenovo prostorov KGBL OFIS arhitektov, prenovo gradu Štanjel, Podstrešno stanovanje pisarne Kombinat, čudovit muzej zlata in zbite zemlje v Frankfurtu, plod sodelovanja HG Merz in Martina Raucha, ter nenavadno prenovo okrepčevalnice Soča v Novi Gorici pisarne Kreadom. Fantastičen pogovor z Alešem Vodopivcem in Anjo Planišček je zapisala Tinka B. Prekovič, Meta Kutin pa piše o naravni svetlobi in starejših.

V rubriki Domače knjižnice sta Agata Tomažič in Jošt Franko tokrat pokukala na knjižne police k Maji Bogataj Jenčič. Martina Černe se je pogovarjala z matematikom Matjažem Konvalinko, Bor Pungerčič je obiskal tri obrtnike z različnimi pristopi k ohranjanju svoje obrti: Štampiljke Sitar, Tapetništvo Kopač in Studio Anselma.

Člani uredniškega odbora priznavajo, kje in kako bi se radi postarali. Bor Pungerčič je spisal poetičen poklon mestecu Vodnjan in prenovi stare istrske hiše, ki spomladi 2020 odpira svoja vrata kot Outsiderjev ArchLab. Tereza Vuk piše o svoji neugnani noni, Andrej Ilc o kitaristu Patu Methenyju, Matic Majcen pa kritično reflektira dokumentarni film Požig. V intimno in globoko korespondenco sta se spustili popolni neznanki Pia Prezelj in Bojana Leskovar – vredno branja!

Objavljamo še končno poročilo Outsiderjevega natečaja Solinarska hiša in predstavljamo izbrane projekte.

Če kdaj, je zdaj čas za razmislek o sožitju. In za odlično branje!

Outsider #21: Sožitje

7.00

pomlad 2020

Sožitje

188 strani