Dodatne informacije

Tema številke so mediji. Kaj je danes vsebina, vredna sporočanja, in kakšen je pravi način, da doseže publiko? Sprašujemo se, kaj pomeni medijska neodvisnost ter kako se kaže v uredniškem pristopu in v načinu financiranja.

Mojca Pišek kritično o dveh velikih razpisih za financiranje projektov v kulturi – ki imata kar nekaj skupnih točk. Igor Grdina o medijih: nikoli ne gre pozabiti, da stvari same ne morejo govoriti. Potrebujejo tiste, ki jih preobrazijo v sporočilo – glasnejše od najbolj človeškega vseh refrenov: »Kdo bo pa to plačal?« Nataša Kramberger o pogumu, intuiciji in interpretaciji v medijih, Boštjan Narat o obrazu in podpisu kot odgovornosti in gesti smisla. Tibor Hrs Pandur o odnosu do medijev, ki ga je pred sto leti imel Nikola Tesla, Miloš Kosec o medijskih špekulacijah: »Konec devetnajstega stoletja je bilo klicanje duhov zadnji krik mode.«

V Berlinu smo obiskali dopisnico RTV Slovenija Polono Fijavž in govorili o razlikah v uredniških pristopih. Martina Černe in fotografinja Jana Jocif sta se podali v Trst in v znameniti palači Alda Cervija obiskali deželno izpostavo italijanske državne televizije RAI, v sklopu katere delujeta tudi radio in televizija v slovenskem jeziku.

V drugem poglavju najdete razmisleke o gledališču, enem najstarejših medijev za prenos sporočil in zgodb občinstvu. Jaša Jenull piše o smislu nezemljanov na Čopovi ulici, Nejc Gazvoda v pogovoru s Pio Prezelj pripoveduje o stiku s publiko, Martina Šiler o teatralnosti, Igor Samobor o metaforah in nujni kulturni infrastrukturi.

V tretjem poglavju o novih in alternativnih medijskih pobudah pišejo Nina Krajčinović, Matevž Granda, Tamara Langus, Miha Žorž in Miranda Bratkič.

Četrto poglavje posvečamo arhitekturi. Pritzkerjev nagrajenec Shigeru Ban je v Švici zasnoval poslovno stavbo medijske hiše Tamedia – v lesu, kartonu in steklu; celotna konstrukcija sedemnadstropne stavbe je lesena in izdelana brez dodatnih veznih elementov, vijakov, jekla ali lepila!

Srđan Nađ piše o arhitekturi, ki podpira vrednote in sporočila blagovne znamke. Predstavljamo arhitekturo biroja Ansambel in tria Gabrijelčič ter Novo galerijo, ki so jo arhitekti biroja Bevk Perović v dveh letih od zmage na mednarodnem natečaju odprli na Dunaju. Sledi veliki intervju z arhitekti Scapelab, ki ta hip gradijo več ključnih projektov mestnega in nacionalnega pomena, med drugim snujejo prenovo Cukrarne in dve stanovanjski stolpnici v Šiški, za nedavno dokončano poslovno stavbo ELES pa so prejeli letošnjo Plečnikovo nagrado. V številki o medijih in arhitekturi seveda ne moremo spregledati neizčrpno navdihujočega arhitekta, ki je (p)ostal novinar, Rema Koolhasa; portretira ga Bor Pungerčič.

Slovenski arhitekt Gregor Turnšek, ki že skoraj desetletje projektira na Finskem, je od blizu spremljal zasnovo in gradnjo knjižnice Oodi. Preberite reportažo o gradnji in njenih učinkih! Objavljamo tudi zapis Mladena Dolarja: odnos do NUK-a II je nemara kar najboljši kazalnik tega, v kakšni skupnosti živimo in kako vidimo njeno prihodnost.

V Ljubljani poteka 33. mednarodni grafični bienale, katerega medijski in vsebinski partner je tudi Outsider. Pogovarjali smo se z izjemno zanimivim mladim oblikovalcem Nejcem Prahom, ki je med drugim oblikoval grafično podobo bienala in tudi Outsiderjeve posebne edicije, ki je izšla ob njem. »Ko nekaj delaš po svoje in v tem uživaš, se to vidi.«

Marijan Rupert, skrbnik rokopisne zbirke NUK, je pripravil zanimiv zapis o hiši Hinka Smrekarja, Vila Kurnik ali Hiša po meri umetnika, v marsičem – bolj kot kadarkoli – aktualen še danes.

Outsider ima dve strani in dva začetka! Vstopite na barko in odjadrajte z nami v zgodbo o Cassiopeii, dvojambornici, ki jo je sam izdelal Dan PoljšakIrena Štaudohar in Tadej Zupančič, bralka in bralec, sta se za Outsider pogovarjala o knjigah: »Mislim, da so dobri pripovedovalci zlata vredni zapeljivci, to je tak starodaven poklic. Nikoli ne gre iz mode.« Goran Vojnović je za vas, dragi bralci, napisal poletno satiro o medijih, Agata Tomažič in Jošt Franko sta v rubriki Domače knjižnice tokrat obiskala duhovito in duhovno Tino Košir.

V novem Outsiderju objavljamo tudi razpis za kratko zgodbo, pripravljen v sodelovanju s podjetjem Geberit! Naši pobudi se je pridružil še Pripovedovalski festival; vabljeni k sodelovanju!

Naslovnici 18. številke so oblikovali Eva Mlinar in Hana Jesih (mediji), Just a corpse & Taja Košir PopovičDan Poljšak (barka).

Outsider #18: Mediji

7.00

poletje 2019

Mediji