Dodatne informacije

“Prst je polna promiskuitetne in obscene vitalnosti, kaotično destruktivna in kreativna hkrati.”

Dimitrij Mlekuž Vrhovnik

Kolumne in razmisleke pišejo tudi Eva Mahkovic, Marko Bratuš, Katja Perat, Esad Babačić, Igor Grdina in Ahmed Pašić.

Intervjuji: prof. azijskih religij Nina Petek (Jan Ciglenečki), radijec Miha Šalehar (Miha Žorž), umetnica Jasmina Cibic (Bojana Leskovar), kmetica Ida Vindiš Blenšak (Klara Širovnik), oblikovalka keramike Anja Slapničar (Ajda Bračič), Brussels cooperation (o arhitekturi iz zemlje).

Nova stalna rubrika o prizidkih: Vid Žnidaršič in Tine Tribušon, študentska Plečnikova nagrajenca 2020

Nova rubrika o ekosofiji: Bernard Nežmah

ARHITEKTURA IZ ZEMLJE

Če bi vse notranje mavčne omete in polnila na svetu zamenjali z zemeljskimi ometi in polnili, bi lahko že jutri odstranili okoli 14 % teže ogljično najbolj problematičnih gradbenih materialov. Projekti, zgrajeni iz zemlje, ki jih predstavljamo v tej številki, dokazujejo, da je z zemljo mogoče graditi vrhunsko arhitekturo v vseh klimatskih razmerah. V Sloveniji so pogoji za takšno gradnjo idealni.

V Sloveniji še nimamo objekta, zgrajenega iz zemlje v sodobni tehniki. Outsider razpisuje izvedbeni natečaj na konkretni lokaciji za Preužitkarsko hišo iz zemlje! (Priprava: Matevž Granda, Srđan nađ, Miloš Kosec).

MALA MONOGRAFIJA: PRVA PLEČNIKOVA MONOGRAFIJA

Strajnić raziskuje Plečnikova dela skozi črepinje včerajšnjega sveta. Marsikatera fotografija je izgubljena, novih ni mogoče narediti, zato uporablja reprodukcije že pred desetletji objavljenih fotografij (temu principu smo zavestno sledili tudi pri slovenski izdaji, tako da so nekatere fotografije že druga kopija originala). Mnoga imena so pozabljena, zato pogosto naletite na opis »zgrajeno za nekega premožneža v neki dunajski četrti«. Strajniću ni šlo za to, da bi znanstveno preverjal zgodovinske podatke, šlo mu je za prihodnost. Eden od namenov monografije je bil namreč predstaviti arhitekta v novi domovini in mu odpreti vrata za nova dela.

Prevod: Matevž Granda, Ajda Bračič

Spremne besede: Matevž Granda, Ana Porok, Miloš Kosec

Uredila: Nina Granda

 

Outsider #23: Zemlja

7.00