vivienda-mirikina-jose-cubilla_31
José Cubilla: Hiša Mirikina

Paragvajski arhitekt José Cubilla je v bližini Asuncióna, glavnega mesta Paragvaja, v vlažnem poplavnem gozdu zgradil hišo iz zbite zemlje. Naročnik si je želel stavbo, ki bo hkrati dom in prostor za duhovni odmik, iskanje stika z okoljem in naravo.

Hiša je zasnovana vertikalno, kot stolp oziroma otok, ki pokuka iznad drevesnih krošenj. S tem je tudi pozidana površina stavbe majhna. Zunanje stene preproste kvadraste stavbe so zgrajene iz lokalne zbite zemlje značilne rdečkaste barve, ki se v notranjosti prepleta s kamnitimi in betonskimi elementi. Debeli zidovi iz zemlje ohranjajo hišo tudi v vročih dneh prijetno hladno in uravnavajo vlažnost v prostorih.

Prostori so razporejeni po izmenično zamaknjenih etažah okoli osrednjega konstrukcijskega jedra. Z vrhnje etaže je po zunanjih stopnicah urejen dostop na teraso, s katere sega pogled daleč nad krošnje okoliškega gozda. V zasnovi hiše se prepletajo štirje elementi. Iz zemlje so zgrajeni obodni zidovi, motiv vode se pojavi v jedru stavbe, kamor so umeščene kopalnice, ter v zunanjem bazenu. V ključne prostore srečevanj so umeščena odprta ognjišča, dinamična razporeditev prostorov in velike okenske odprtine pa omogočajo, da skozi stavbo zaveje osvežujoč veter.

Ime Mirikina pa se navezuje še na enega od ključnih elementov okolja, v katerem stoji hiša: gre za opice, ki so doma v okoliških gozdovih in ki so bile stalne spremljevalke procesa gradnje.

 

Ime projekta: Hiša Mirikina
Avtor projekta: José Cubilla
Lokacija: Mariano Roque Alonso, Paragvaj

Leto izvedbe: 2021
Površina skupaj: 220 m²

Arhitektura: José Cubilla
Sodelavci: Ariel Samaniegp, Dahiana Nuñez, Jorge Noreña, Mauricio Rojas Barrail

 

Foto: Luis Ayala, Federico Cairoli
Pripravil: P.B.

 

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki