hisa PS 01
Katarina Hostar: Hiša PS

Na mirni, sončni lokaciji sredi narave v bližini Kranja je v preteklem letu zrasla nova enodružinska hiša. Zasnovala jo je arhitektka Katarina Hostar.

Parcela meri nekaj več kot 1000m2, in se na južno stran odpira proti naravi. Prostora je dovolj, zato si hiša dovoli biti pritlična. Tu je vse na dosegu roke: gozd, jezero, nebo. Hiša se odpira proti vsem, razteza na vse strani, pa vendar svojo formo umirja v neko splošno longitudinalnost. Da je še bolj mirna, da teče z bregom. Vanjo vstopamo skozi širok, gostoljuben vhod; in že kar takoj nas tlorisni tok povleče proti desni, v velik bivalni prostor, ki premami predvsem s pogledom na zelenje in slutnjo jezera.

Na drugo stran: še več miru. Spalnice za štiri družinske člane, kopalnica, velika garderoba. Če bi slučajno želeli stopiti ven, vse skupaj obdaja povezana terasa, da smo lahko hkrati doma in v naravi. Z eno nogo še v postelji, druga pa že previdno stopa v jezero. Morda pa raje izkoristimo kar intimo domačega bazena. Tudi na drugi strani ni slabo – delovna soba, obrnjena proti severni, dvoriščni strani, se ponaša s pogledom na Storžič. Za navdih in delovno motivacijo.

Hiša PS se prav nič ne postavlja. Njena arhitektura je čista, uglajena, zadržana. Pravo razkošje sta njena prostornost in lokacija – in tega se hiša prav dobro zaveda.

 

Katarina Hostar:

“Enodružinska hiša stoji na robu vasi pri Kranju in se z južno stranjo odpira v naravo – proti travniku, gozdu in Bobovškim jezerom. V prostor je postavljena v duhu pritličnih in podolgovatih nabrežnih vil. Vsi prostori so nanizani vzdolž daljše južne fasade in se preko velike pokrite terase, ki preprečuje poletno pregrevanje, iztekajo na odprto sončno stran. Na severni dvoriščni strani pa kuliso hiše ustvarja Storžič. Tam je ob podolgovat ogrevan volumen prislonjen še nižji servisni del objekta.«

 

Ime projekta: hiša PS
Arhitektura: Katarina Hostar
Investitor: zasebni
Fotograf: Klemen Korenjak
Lokacija: okolica Kranja
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2019
Površine: 226 m2 neto

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki