01-Kavarna-Cuk-foto-Samo-Rovan_48
Kavarna ČUK

V poslovni coni Stegne je arhitekturni biro Delavnica opremil novo kavarno. Namenjena je tako neformalnemu druženju, kot tudi sestankom in poslovnim srečanjem. Temu konceptu sledi notranje oblikovanje in izbor opreme. Objavljamo kratek intervju z arhitektom Urošem Jerebom.

Kavarna-Cuk-foto-Samo-Rovan_42

V čem je ta arhitektura originalna? V čem odgovarja specifikam lokacije?

Koncept ‘’poslovne’’ kavarne je temeljil na vzpostavitvi sodobnega interjerja – ogledala tehnološke družbe Iskra zaščite v objemu ‘’varnih’’, udobnih mikro ambientov, prostorov intimnega pogovora, neformalnega poslovnega srečanja … V izrazito poslovnem okolju poslovne cone Stegne, kjer kronično primanjkuje kvalitetne samopodobe.

Originalno? Prepuščamo interpretaciji … nedvomno pa obstaja hotenje po vzpostavitvi interjerja konteksta in da – tudi v specifiki lokacije.

Lahko danes govorimo o originalnosti v arhitekturi?

Vedno lahko in moramo govoriti o originalnosti v arhitekturi, da le ne pozabimo na fokus našega dela.

Kavarna-Cuk-foto-Samo-Rovan_37

Katere materiale ste uporabili za gradnjo in zakaj?

Kot posledica koncepta je nabor materialov temeljil na dialektiki tehnične kovinske instalacije – čipovja, vključujoč diskretno pozicionirane tehnološke opreme lokala na eni strani, z odgovorom v mehkobi, barvitosti opreme, s posebnim poudarkom na zvočni akustiki; z izborom tekstilne talne obloge, stenske interaktivne stene iz akustičnih tekstilnih panelov, blazin, zaves …

Kavarna-Cuk-foto-Samo-Rovan_43

Kavarna-Cuk-foto-Samo-Rovan_12

Kateri je najbolj zanimiv detajl?

Izpostavili bi enega izmed osrednjih elementov lokala – t.i. generator energije (svetlobe)  – prostorska instalacija ki simbolno napaja (osvetljuje) vsako posamezno mesto, vsak individuum.

V funkciji je to rumen svetlobni box, namenjen pogostitvam, diskretnemu posedanju, vizualni zaslombi, preko katere se instalacija razveja po vsem interierju, vse do posameznika, kot svetlobno telo.

Kot zanimivost, instalacija na stropu (čipovje) je zasnovano na način, da imajo vsi konektorji  dovod  elektrike in omogočajo hitro  fleksibilnost svetil, kar v praksi omogoča različne postavitve, namenske uporabe ob specifičnih dogodkih družbe, praznovanjih …

oprema - barvna studija Stegne_2015_06_17 - Barbara.cdr

oprema - barvna studija Stegne_2015_06_17 - Barbara.cdr

Iskra zaščite_pult D2_2015 04...

Arhitektura: Delavnica d.o.o.

Leto izvedbe: 2016

Lokacija: Poslovna cona Stegne, Ljubljana

Foto: Samo Rovan

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki