03-rintala
Sami Rintala: študenti za študente

Na ljubljanski fakulteti za arhitekturo gostujejo norveški arhitekti Rintala Eggertsson. V ponedeljek 4.4.2016 se je pričela delavnica, na kateri bodo študentje Fakultete za arhitekturo postavili paviljon v atriju Fakultete za družbene vede (FDV). Delavnico vodi Sami Rintala. Rintala že nekaj let opozarja na arhitekturne probleme s svojimi odmevnimi, včasih kontroverznimi a vedno estetskimi in zanimivimi realizacijami. Njegove arhitekturne postavitve so majhenga merila in grajene samograditeljsko.

135_rintala_landescape1

Sami Rintala: Land(e)scape, 1999

V sodelovanju z različnimi šolami za arhitekturo so prisotne že po vsem svetu. Študenti se naučijo praktičnega dela in osnovnih proncipov lesenih konstrukcij. Njegovo delo je močno je vplivalo na številne mlade vzhajajoče zvezde arhitekture.

Javno predavanje gostujočih norveških arhitektov Rintala Eggertsson, bo v četrtek 07.04.2016 v Plečnikovi predavalnici ob 18.00 uri na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani.

01_rintala

Študentka Špela Štremfelj, udeleženka delavnice, je za nas pripravila kratko reportažo s terena:

»V ponedeljek 4.4. smo začeli z delavnico. Skupina 23 študentov se vsako jutro ob 8:30 zberemo v atriju Fakultete za družbene vede, kjer sodelujemo vse do poznih ur.

Včeraj (ponedeljek) smo delali na konceptu. Najprej smo se razdelili v skupine po tri. Naloga teh skupin je bila predstaviti svojo idejo izvedbe paviljona. Dobili smo več različnih predlogov, med katerimi so bili nekateri dokaj sorodni. Te sorodne skupine so se nato za naslednjo nalogo združile.  Za drugo nalogo smo morali svojo idejo predstaviti samo z maketo. Predstavljenih je bilo pet projektov, od katerih smo nato izbrali najboljšega. Sledila je zadnja-tretja naloga. Vsaka skupina se je morala zgledovati po zmagovalni ideji, ampak vsaka na svoj način. Do naslednjega jutra smo izdelali 3D model z uporabo kosovnice materiala, ki nam je dejansko na voljo.

IMG_8437

V torek zjutraj smo na hitro predstavili svoje ideje po skupinah. Rintala je vse to komentiral in odločili smo se da bo najlažje, če se lotimo dela in bomo sproti videli, kaj bo nastalo. Paviljon smo razdelili na 5 delov (torej smo tudi študenti razdeljeni na 5 skupin). Ti so lahko povezani skupaj v eno enoto ali pa stojijo posamezno. Na trenutni lokaciji (FDV) bodo postavljeni skupaj, kar pa ni nujno. To se lahko prilagodi glede na to, kam bom paviljon kasneje premeščen.

Točnih načrtov torej nismo izdelali, vzeli smo material v roke in začeli z delom. In res je nato vse steklo veliko lažje. Spet smo delali v skupinah in razmišljali o možnih spojih in konstrukcijah ter na koncu izbrali najboljšo idejo. Osnovna konstrukcija vseh petih paviljonov mora biti sorodna. Raznolikost se bo pokazala šele kasneje, ko se bomo ukvarjali z nenosilnimi deli paviljona. Eden bo bolj odprt, drugi bolj intimen, tretji se bo navezoval na obstoječe drevo itd.

Jutri se dobimo ob 8:30 in nadaljujemo z delom. Postavili bomo konstrukcijo in začela se bo zarisovati končna podoba paviljona. Deležni smo številnih pogledov in objektivov študentov iz FDV-ja, ki jim verjetno ni najbolj jasno kaj se dogaja v njihovem atriju. Kup lesa, hrup, tuji študentje,… verjetno bodo jutri srečnejši, ko bodo opazili, da bo dejansko nekaj nastalo. Nekaj zanje – od študentov za študente.«

IMG_8470

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki