IMG_0143_
Sanja Premrn: Kavarna Spin

Pred časom smo objavili zanimivo prenovo stare kraške hiše v Kozini, ki jo je vodila mlada arhitektka Sanja Premrn. Ne daleč stran je ravnokar zaključila z notranjo opremo kavarne, umeščene v sodobni nakupovalni center. S Sanjo smo se pogovarjali o pristopu k prenovi, izboru materialov in kako ustvariti prijeten prostor.

Vaš prvi projekt je bil prenova stare kraške hiše v Kozini. Tokrat ste oblikovali interier v novem objektu. Kakšna je bila razlika v oblikovalskem pristopu pri opremljanju novih prostorov?

K projektoma sem pristopila popolnoma drugače. Pri prenovi Tonce sem opremo podredila obstoječim elementom, v tem primeru sem pa nov, prazen prostor poskušala zapolniti tako, da bi nastal prijeten ambient. Za to sem potrebovala kar malo več domišljije, saj nisem bila z ničemer omejena. Ko je na razpolago toliko opcij, se je težje za eno odločiti,  čeprav je bila na koncu izbira svetle vezane plošče in keramike kar logična, saj je to kavarna, ki se uporablja podnevi.

Interjer kavarne SPIN bar je prijeten in udoben. Kakšne oblikovalske odločitve ste sprejeli, da ste dosegli občutek domačnosti?

Takoj sem vedela, da moram prostor nekako otopliti in da to najlažje dosežem z uporabo veliko lesa. Tako smo poleg lesenih stolov in miz,  dve steni obložili z lesom in strop navidezno znižali z lamelami iz vezane plošče. Keramika se mi je zdela logična izbira za talno oblogo. In če že mora biti keramika, naj bo ta postavljena v vzorcu “chevron” oziroma na ribjo kost, ker ta asocira na parket. Da bi dosegla pravo ravnovesje med materiali, smo keramiko položili tudi na obe steni, ki nista bili v lesu ali zastekljeni. Poleg klasičnih in visokih miz sem dodala še nizko klubsko mizico s počivalniki, ki so še posebej udobni.

Izbira materialov je zelo jasna in izčiščena. Vodilna elementa sta keramična obloga položena na »ribjo kost« in vezane plošče, ki jih uporabljate za stenske obloge, strop in pohištvo. Kakšno je bilo vodilo pri izbiri druge opreme: stolov in miz?

Mize sem oblikovala iz istega materiala kot je ostalo pohištvo, z rahlo retro pridihom, ker se mi je zdelo, da se tako lepo povežejo z ribjim vzorcem keramike.  Tudi pri stolih je bilo prvo vodilo material, drugo pa razmerje med ceno in kvaliteto.

 

Za uspešen projekt morata biti poleg dobrega arhitekta tudi dober naročnik in izvajalec. Kakšno je bilo sodelovanje z njima?

Z naročnikom se odlično ujameva, saj mi zaupa in prepusti vse odločitve poleg tega pa ima tudi sam zelo razvit čut za estetiko. To je drugi projekt, ki sva ga skupaj izvedla in upam, da ni zadnji.

Pri izvedbi sta ključna nadzor in dobra komunikacija, brez tega se projekt realizira precej drugače, kot je zasnovan v idejni zasnovi.  Tudi v tem primeru je bilo tako, da so me izvajalci pred vsako nepredvideno spremembo obvestili in smo skupaj poiskali primerno rešitev.

Oblikovanje kavarne je celostna umetnina. Kako ste v vašem primeru usklajevali podobo interjerja s celostno grafično podobo?

K projektu sem povabila grafično oblikovalko Janjo Gomezel, s katero sem že sodelovala in ji zaupam, zato ji ni bilo potrebno podrobno opisovati kakšna naj bo grafična podoba. Poslala sem ji nekaj vizualizacij in fotografij in ji prepustila svobodno likovno izražanje.  Ni me razočarala.

Ali po izvedenem projektu spremljate, kako prostor zaživi?

Zelo rada! To je najlepši del mojega dela. Tako se tudi naučim, kaj bi mogoče lahko naredila boljše in vidim, kaj sem naredila prav.

 

Arhitektka Sanja Premrn

 

 

Ime projekta: SPIN bar
Avtor projekta: Sanja Premrn, u.d.i.a.
Investitor: Maks Godina
Fotograf: Miha Bratina
Lokacija: Kozina, Slovenija

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Površine: 85 m2

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Godina d.o.o.
Notranja oprema: Škerjanc

 

Pripravil: Matevž Granda

 

Podprite nastajanje spletnih vsebin in tiskane revije Outsider z naročilom! Letna naročnina, 4 številke, 25€

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki