01_IMG_6852_2
Mansarda za mlado družino

Prenova mansard enodružinske hiše v Kamniku je bila zasnovana za mlad par z otrokom. Pred prenovo je imela hiša polovico neizkoriščenega podstrešja, polovica pa je bila namenjena knjižnici z arhivom. Obstoječi objekt je po prerezu zasnovan z zamikom za polovico etaže. V pritličnih in medetažnih prostorih 1 nadstropja so dnevni in spalni prostori s servisnimi in toaletnimi prostori.

 

Par si je želel iz neizkoriščenega podstrešja urediti bivalne in spalne prostore. Otroški prostori se nahajajo v medetaži 1. nadstropja. Zasnova mansarde je temeljila na čim večji izkoriščenosti in povezanosti bivalnih in spalnih prostorov, čim boljši prehodnosti, odprtosti in transparentnosti. Bivalni prostori se širijo na zunanje terase, od koder se odpirajo pogledi proti Kamniško-Savinjskim Alpam.

Pri prenovi je bila izkoriščena dana kakovost prereza: Raumplan. Mansardni plošči sta za polovico etaže višinsko zamaknjeni, kar omogoča prepletanje pogledov.

 

Nosilna konstrukcija mansarde in vse obstoječe notranje stene so bile v celoti odstranjene. Narejeni so bili novi nosilni obodni armirano-betonski okvirji, na katere se veže jeklena pod-konstrukcija konzolnih balkonov. Notranjih predelnih sten ni. Le te so, kjer so potrebne, zasnovane kot leseni paravani oz. pohištvene omare, skozi katere lahko prehajamo, jih poljubno po potrebi odpiramo in zapiramo ter tako omogočamo prepletanje spalnih, knjižnih in dnevnih prostorov.

Južna stranica z dvema horizontalnima oknoma uokvirja pogled na strehe naselja in zenitalno osvetljuje prostor.

Ime projekta: Prenova mansardnega stanovanja enodružinske hiše v Kamniku

Avtor projekta: Benjamin Hafner, u.d.i.a.

Investitor: zaseben

Fotograf: Benjamin Hafner

Lokacija: Kamnik

 

Leto načrtovanja: 2013

Leto izvedbe: 2016

Površina: 120 m2

 

Projektanti: HAFNER ARHITEKTI d.o.o. (Benjamin Hafner, u.d.i.a.), Karlovšek d.o.o. (Natalija Koranter, u.d.i.a.)

– Gradbene konstrukcije: Dr. Branko Bandelj, u.d.i.g., Stane Štrekelj, u.d.i.g.

Izvajalci:

Notranja oprema: Mizarstvo Art Pohištvo

 

Pripravil: Matevž Granda

 

Podprite nastajanje spletnih vsebin in tiskane revije Outsider z naročilom! Letna naročnina, 4 številke, 25€

 

https://outsider.si/natecaj/

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki