Masterplan---ptičja-perspektiva
Ključ je v povezovanju

V preteklem študijskem letu je na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani potekala raziskava na temo revitalizacije območja opuščenih železniških tirov v Novi Gorici. Vodil jo je izr. Prof. Mag. Alessio Prinčič, njen namen pa je bil poiskati možnosti razvoja tega območja, ki leži na meji med Gorico in Novo Gorico. V galeriji EKSCENTER se bo 15. septembra odprla razstava, ki bo predstavila rezultate raziskovalne naloge, z naslovom ZELENI ZIP. Odprtje bo spremljala okrogla miza, ki se bo pričela ob 16. uri.

Težko bi našli boljši primer povezovanja na različnih nivojih, kot ga je ustvarila pričujoča raziskovalna naloga. Urbanistični izziv je bilo vprašanje, kako povezati dve mesti, eno historično in drugo modernistično. Mesti, ki imata veliko skupnega in še več različnega, ki danes bivata drugo mimo drugega. Urbanistična naloga je bila poiskati organsko povezavo obeh mest, prostor, kjer bi se njuno urbano tkivo lahko začelo združevati in povezovati.

 

Nastala je obsežna urbana zasnova, ki jo uokvirja sodoben koncept zelenega mesta. Bujna mediteranska vegetacija ponuja okvir posameznim posegom. Projekt Fakultete za arhitekturo nosi pomembno sporočilo tudi v kontekstu trajnostnega razvoja prostora: prenova in revitalizacija degradiranih območij postajata osrednji temi sodobne arhitekture in urbanizma.

Pri raziskovalni nalogi je sodelovalo podjetje Trimo, ki je eden od vodilnih svetovnih proizvajalcev sistemskih fasad in modularnih rešitev fasadnega ovoja. Strokovnjaki podjetja so predstavili različne tehnične rešitve.

Mesti Nova Gorica in Gorica sta bili izbrani za prestolnici kulture leta 2025. Ključ je v povezovanju, in povezovanje je tudi osrednja nit projekta prestolnice kulture. Projekt ZELENI ZIP odpira eno od možnosti, kako bi bilo to povezovanje lahko videti v prostoru. Ključna pri tem pa je skupnost, želje in potrebe prebivalcev. Takšne vizije so pomembne, saj odpirajo poglede, ki presegajo naš čas.

Naslov dogodka: GO ZIP GO
15. september 2021, 16:00, Galerija EKSCENTER, Delpinova 20, Nova Gorica
Naslov raziskovalne naloge: ZELENI ZIP 

Gostje okrogle mize:
izr. prof. mag. Alessio Prinčič, FA
izr. prof mag. Boštjan Vuga, SADAR+VUGA
Matevž Granda, revija Outsider
Simon Mokorel, MO Nova Gorica 

Vodi: Mojca Šavnik, Trimo

Udeležba na dogodku je brezplačna, potrebna pa je prijava preko spletnega obrazca: PRIJAVA.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki