_DSC1815_Kombinat_Janez_Marolt
Kombinat: Dvojčka na robu mesta

Enovite, a vendar samosvoje – tako bi lahko opisali štiri bivalne enote v dvojčkih, ki so jih na robu mesta zasnovali Kombinat arhitekti.

Kako zasnovati večstanovanjsko zazidavo, da bo ta poenotena, za izvedbo enostavnejša in blažja za oči, pa vseeno dovolj fleksibilna in individualna za raznolike življenjske sloge njenih prebivalcev ? Uniformnost v arhitekturi prinaša svoje prednosti, vendar do lahko deluje zadušljivo ali pretirano militantno. V razmerju med generičnim in specifičnim je treba poiskati ravnovesje; prav tako, kot to velja tudi za druga področja v življenju, ne le v arhitekturi.

Par dvojčkov, ki stoji v enem izmed ljubljanskih predmestij, je zgrajen na podolgovati parceli. Ta se z ene, severozahodne strani priklaplja na preostalo naselje, nasprotna stranica pa odpira pogled na nepozidan travnik. Razporeditev enot na parceli je zasnovana z mislijo na to, da je vsaki zagotovljen stik s travnikom – zato takšna orientacija. Da pa bi zagotovili dodatno zasebnost, so enote med seboj rahlo zamaknjene. Podoben razmislek je narekoval oblikovanje notranjosti: enote so po gabaritih enake, a omogočajo različne tlorisne razporeditve. Dodatne možnosti odpira tudi soba ob vhodu, ki jo lahko lastniki preuredijo v delavnico, pisarno za delo od doma, ali pa le povečajo dnevni prostor.

Kombinat arhitekti :
Enote dvojčkov so zasnovane racionalno, kot enostavni pravokotni gabariti brez previsnih delov – merilo in strukturo zazidave tako poleg zamikov ustvarjajo dodatne zeleno obarvane lesene lope in nadstreški, lesena fasada v pritličju ter poševni venec hiše. Gradnja tako po merilu ne izstopa iz okolice, z urejeno in enotno podobo pa vnaša red v sicer rahlo kaotično premestno zazidavo.

Ime projekta: Dvojčka na robu mesta
Investitor: Zasebni
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: predmestje Ljubljane
Leto načrtovanja: 2017-18
Leto izvedbe: 2018-19

Površine: 4 x 135 m2 neto površine
Klet (m2): /
Pritličje (m2): 66 m2
Nadstropje (m2): 69 m2
Parcela (m2): skupna površina 1243 m2
Pozidana površina: 428 m2

Projektanti:
– Lokacijska dokumentacija: Puz d.o.o.
– Gradbene konstrukcije: Projekt Tonin d.o.o.
– Elektro instalacije: Elgom, Marko Golob s.p.
– Strojne napeljave: Emineo d.o.o.

Izvajalci: Gradbena hiša Skubic

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki