Sadar-vuga-bled-naslovna
Sadar + Vuga: Kraljeva hiša

Pa ravno golf, ta šport, ki bi mu zlahka oponesli odsotnost gibanja in ga postavili na nehvaležno mesto nekam med šah in balinanje. Pa rav­no golf, ta šport, ki s palico podalj­šuje roko in igralcu povečuje doseg – tako prostorski kot socialni. Pa ravno golf je bil tisti šport, ki je tako očaral kraljevo družino Karađorđevićev, da so leta 1937 sprožili ureditev prvega golf igrišča na Bledu, kjer so tudi sicer kdaj pa kdaj sneli krone in si pošteno odpočili, srkajoč blagodejno blejsko klimo. Prav ta isti golf je kriv tudi za to, da se je leto kasneje po načrtih arhitekta Franca Kugliča ob igrišču zgradila prestižna vila, ki so jo po pravici poimenovali Kraljeva hiša, in ki je danes predmet celovite prenove, za katero stojijo slovenski arhitekti iz pisarne Sadar+Vuga. O tem zgodovina sicer molči, ampak žogica se nam bržkone ne bi zakota­lila prav daleč od resnice, če bi malo pofantazirali in si mislili, da je bil posel za prenovo sklenjen prav na golf igrišču.

 

Kot se za sodobno renovacijo spodobi, je projekt obdržal najboljše od obstoječega in čez tisto elegantno napel plast sodobnega. Podporni elementi obstoječe zgradbe so ostali, razgaljeni prav do konstrukcijske iskrenosti betonskih obokov, avtorji projekta pa so ohranili tudi bogate štukature in freske. Prenovljeni inte­rierji ponujajo raznolike ambiente, primerne za najrazličnejše družabne situacije, hkrati pa se ti en na druge­ga vizualno navezujejo. Slog naj bi bil razkošen, a hkrati sprejemajoč in dostopen. Prenovljeni prostori ponu­jajo eklektično zadovoljitev estetskih brbončic za vse obiskovalce. Nekaj kosov pohištva je sodobnih in izde­lanih po meri, pravijo arhitekti, spet drugi pa so izbrane starine. Deset sob, med katerimi se lahko nekatere med seboj povežejo in tako ustvarijo večje prostore, prijetno požgečka z vzdušjem kot iz kakega romana Agathe Christie.

Kaj pa tisti, ki jim je od palice ljubši korenček? Kjer se dobro igra in dobro živi, se tudi dobro je. Kraljeva hiša je s prenovo dobila zastekljen paviljon, v katerem se lačnim golfis­tom in negolfistom strežejo izbrane dobrote. Negolfisti se lahko neob­remenjeno predajajo srkanju kave v hotelskem lobbyju, se razvajajo v hotelski trgovini ali pa raziskujejo mnoštvo interierjev, ki jih je prebu­dila prenova, medtem, ko lahko golf navdušenci občudujejo novo podobo Kraljeve hiše od zunaj z igrišča.

 

Ime projekta: Kraljeva hiša na Bledu Golf klub
Arhitektura: SADAR+VUGA
Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Vita Kobal, Sandi Lalic, Tina Hočevar, Tina Špat, Tjaša Plavec, Vanessa Konec, Katarzyna Fuzsara
Krajinska arhitektura: Darja Matjašec
Lokacija: Bled
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016/2017
Površine: 1.780,00 m2
Fotograf: Miran Kambič
Besedilo: Ajda Bračič

 

Projekt smo objavili v 12. številki revije Outsider, ki je izšla decembra 2017.

Na spletu objavimo le približno 10% vsebin iz tiska.

Vabljeni k naročilu revije!

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki