Restoran0foto-Tonu-Tunnel5
Kuidas.works: osveščena večerja za ducat gostov

O televiziji ne razmišljamo pogosto kot o spodbujevalki razvoja arhitekture in oblikovanja. V tem pogledu je zanimiva estonska televizijska serija Restoran 0 (Restavracija 0), ki skozi prostorska vprašanja promovira filozofijo »brez odpadkov« in recikliranje. Ustvarjalci so si zastavili ambiciozen cilj: z inovativno rabo materialov in recikliranjem v enem tednu postaviti začasno restavracijo in pri tem porabiti kar najmanj denarja in energije. K reševanju tega vprašanja so povabili oblikovalsko-arhitekturni studio s pomenljivim imenom Kuidas (po estonsko kako).

 

Ekipa načrtovalcev je v dvorani opuščene tovarne klobas v mestu Viljandi na jugu Estonije z minimalnim posegom ustvarila zanimiv ambient za enkratno kulinarično doživetje oziroma performans: prebelili so stene, po tleh nasuli pesek, v središče prostora pa umestili 15 ton težak blok iz zbite zemlje. Gre pravzaprav za stoječo mizo, ob kateri gostje restavracije obedujejo v namenoma nekoliko neudobnem položaju, v čemer avtorji vidijo podkrepitev osrednjega vprašanja, ki ga zastavlja projekt: ali (na videz neizogibna) neudobna vrnitev k bolj preprostemu življenju, ki jo narekujejo sodobne krize, lahko omogoča nove bivanjske kvalitete?

Na zgornjo stran obedovalnega pulta so umeščene vdolbine, v katere se prilega pribor: leseni pladnji, sklede in kozarci. Pladnji so narejeni iz desk nekdanje talne obloge, sklede pa iz prerezanih trilitrskih kozarcev za vlaganje. Le majhen delež uporabljenega materiala je potrebno reciklirati, ostanek predstavljajo naravni materiali (zemlja, pesek in apneni oplesk), ki so jih pridobili v bližnji okolici. V skladu z osrednjo idejo projekta so tudi veliko večino del izvedli ročno: potrebno zemljo so posušili na soncu, jo presejali skozi staro posteljno podlogo in jo končno ročno steptali v opaž.

Kuidas.works deluje kot raziskovalno-oblikovalski studio: njihov najnovejši projekt Clay+ash preučuje potencialne načine kombiniranja zemlje oz. ilovice z različnimi vrstami odpadnih gradbenih materialov (pepel, mleta plastika, drobljena opeka in beton). Zemljo uporabljajo kot material tudi v svojih instalacijah (Between rock and decay, I know this room, I’ve walked on its floor).

Between Rock and Decay, Tallinn, Estonija, 2022
I Know This Room, I’ve Walked On It’s Floor, Navan, Irska, 2022

 

Ime projekta: Restaurant 0
Avtorji projekta: Kuidas.works (Henri Papson, Andrea Tamm, Hannes Praks in Maria Helena Luiga)
Lokacija: Viljandi, Estonija

Leto izvedbe: 2021

Sodelavci: Malvo Tominga, Kaisa Sööt, Ann-Katriin Kelder, Kaarel Kuusk

Foto: Tönnu Tunnel, Henry Papson, Charis Solomou
Napisal: Patrik Benedičič

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki