landezine-live-2
Landezine LIVE

Druga edicija dogodka Landezine LIVE bo v Ljubljano zopet pripeljala trenutno najbolj zanimive mednarodne strokovnjake s področja krajinske arhitekture in arhitekture. V seriji predavanj, ki se bodo zvrstila v petek 29.9. v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana (Slomškova 18, LJ), bodo projekte in oblikovalske pristope predstavili nagrajenci nagrade LILA – Landezine International Landscape Award 2017.

Na koncu dogodka bo na temo izkušnje urbangea organizirana še okrogla miza z naslovom ‘Onkraj zelenega’, ki jo bo vodil Robert Schäfer (ustanovitelj mednarodne revije za krajinsko arhitekturo Topos Magazine), udeleženci pa bodo štirje predavatelji: Udo Weilacher (TUM, Nemčija), Perry Lethlean (TCL, Avstralija), Thomas Krarup (COBE, Danska), Hank van Tilborg (H+N+S, Nizozemska). Okrogla miza se bo osredotočala na izkušnjo urbanega, izhodišča zanjo pa bo podal Udo Weilacher v uvodnem predavanju dogodka.

Udo Weilacher / Tehniška univerza v Munchenu

Udo Weilacher bo na dogodku Landezine LIVE v uvodnem predavnju predstavil svoj pogled na vedno bolj priljubljeno paradigmo ‘Zelene infrastrukture’ kot ključa za oblikovanje odprtih mestnih površin. Weilacher trdi, da je koncept zelenja v mestu esencialen za dobrobit uporabnikov vendar mesto ni le ‘zeleno’, je tudi ‘sivo’ in ga je potrebno obravnavati skozi izkušnjo ‘urbanega’. Poudarja, da pojem ‘infrastruktura’ ne upošteva kreativnega naboja prostorskega načrtovanja, saj ga instrumentalizira na nujno potrebno inženirsko panogo, ne pa kot disciplino, ki odprtim urbanim prostorom lahko doda vrednost v kulturnem smislu.

Pred podelitvijo nagrad in predstavitvami nagrajencev bo predaval še član mednarodne žirije LILA Perry Lethlean:

Perry Lethlean / T.C.L. Taylor Cullity Lethlean (Melbourne, Avstralija)

Perry Lethlean je mednarodno priznan kot eden vodilnih krajinskih arhitektov, ki je prejel več mednarodnih nagrad. Še posebej se osredotoča na oblikovanje urbanih prostorov. Eden pomembnejših projektov je promenada North Wharf na Novi Zelandiji, kjer so industrijsko pristanišče spremenili v delujoč in prijeten javni park in obenem obdržali industrijsko podobo območja.

 

 

 

LILA – Landezine International Landscape Award 2017

Letošnja žirija v sestavi res vrhunskih mednarodnih krajinskih arhitektov in arhitektov je podelila dve nagradi; za najboljši projekt in za najboljši krajinskoarhitekturni biro. Na dogodku bo proces žiriranja predstavil Chih-Wei GV Chang (SWA Group, San Francisco, ZDA)

Člani žirije:

  1. Kathryn Gustafson / Gustafson Guthrie Nichol (Seattle, ZDA), Gustafson Porter+Bowman (London, VB)
  2. Kai-Uwe Bergmann, partner v arhitekturnem biroju BIG – Bjarke Ingels Group (Copenhagen, Danska in New York, ZDA)
  3. Perry Lethlean – T.C.L. – Taylor Cullity Lethlean (Melbourne, Avstralija)
  4. Marti Franch (EMF –Estudi Marti Franch, Girona, Španija)
  5. Chih-Wei GV Chang / SWA Group (San Francisco, ZDA)
  6. Robert Schaefer, ustanovitelj mednarodne revije Topos Magazine (Munchen, Nemčija)

Po predstavitvi žirije bosta nastopila predstavnika obeh nagrajenih birojev z nagrado žirije:

 

H+N+S krajinski arhitekti (Nizozemska), predstavlja Hank van Tilborg, direktor

H+N+S je prejel nagrado žirije za najboljši krajinskoarhitekturni biro. Žirija je zapisala, da je “Skupina H+N+S skozi načrtovalski pristop uspešno razvila širši razmislek o krajini upoštevaje okoljske, energetske, družbene in estetske vidike … H+N+S je pomembna sila pri odkrivanju orodij za premagovanje omenjenih izzivov, ki jih prinaša prihodnost.”

Eden zadnjih projektov H+N+S je park Buitenschot ob robu letališča Schiphol, kjer so dobili nalogo zmanjševanja nizkofrekvenčnega hrupa, ki ga povzročajo letala, na območju pa se nahaja stanovanjska soseska. Po pogovoru s prebivalci soseske so ugotovili, da se hrup zmanjša, ko so polja med letališčem in sosesko zorana. Vzorec ora so ponovili v večjem merilu in drastično zmanjšali hrupno onesnaženje.

 

Agence Ter (Francija, Nemčija), predstavlja Olivier Philippe, partner

Nagrada žirije LILA za najboljši projekt

Agence Ter že dve desetletji ustvarja na stičišču krajinske arhitekture in urbane ekologije. Strokovna mednarodna žirija nagrade LILA je nagradila njihov park Saint Ouen – Park At the Docks v Parizu. Žirija je zapisala: “Saint Ouen je zapleten krajinski sistem, ponuja platformo, ki uporabnikom ponuja širok spekter možnosti uporabe, tudi pridelavo hrane. Obenem deluje kot zlivno polje za velike količine vode med poplavami ali močnim deževjem. Park Saint Ouen je najbližje podobi urbanega življenja evropskih mest v prihodnosti.”

Pred kratkim so zmagali še na natečaju za novo redesign vzhodnjega brega reke Lujilazui, ki teče skozi Shanghai (21km). Mosto vzpodbujajo, da se začne obračati proti reki in, da na rečnem bregu ponudi bolj kakovosten odprt mestni prostor. V letu 2016 so zmagali tudi na natečaju za Pershing Square – trg v središču Los Angelesa.

Prek 5,000 dnevnih obiskovalcev spletne strani Landezine je lahko glasovalo za 150 prijavljenih projektov in 100 prijavljenih birojev za LILA nagrado obiskovalcev (public choice award). Nastopila bosta tudi dva predstavnika birojev, nagrajenih z nagrado obiskovalcev spletne strani Landezine:

 

OMGEVING (arhitekturno-krajinskoarhitekturni biro, Belgija), predstavlja Luc Wallays, direktor

Nagrada obiskovalcev spletne strani Landezine za najboljši krajinskoarhitekturni biro

OMGEVING je belgijski biro, ki se uspešno prilagaja nalogam, ki obsegajo vse od prostorov kulturne dediščine, post-industrijskih območij, planov za mesta ter parkov. Eden pomembnejših projektov je v letu 2016 dokončan park Be-Mine, kjer so na nasutju materiala, ki je ostal na lokaciji od predhodne industrijske rabe, uredili park za rekreativce in predvsem zelo zanimivo igrišče za mlajše.

 

 

 COBE (arhitekturni biro, Copenhagen, Danska), predstavlja Thomas Krarup, projektni direktor

nagrada obiskovalcev spletne strain Landezine za najboljši krajinskoarhitekturni projekt: Nørreport Station v Copenhagnu

Postaja Nørreport je kompleksen urbani prostor, ki ga v največji meri zaznamuje pretok več kot 250,000 ljudi na dan. Prostor, ki je bil pred posegom kaotičen in funkcionalno neurejen, so COBE skupaj z Gottlieb Paludan arhitekti mojstrsko preobrazili v pregledno, udobno in delujoče urbano vozlišče.

Thomas Krarup bo predstavil še druge projekte biroja COBE, ki so v zadnjih parih letih postali nedvomno ena od vzhajajočih zvezd na globalni arhitekturni sceni. Pred kratkim je bil realiziran njihov nebotičnik »Silo« v Copenhagnu in mestna knjižnica.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki