01_izbor
Peter Plantan, ATELIERarhitekti: Mansardno stanovanje Glavni trg

Na projekt mansardnega stanovanja arhitekta Petra Plantana iz biroja Atelier Arhitekti lahko gledamo kot na pobudo, odgovor na stanovanjsko problematiko in problem starih meščanskih hiš, ki niso v celoti izpolnjene. Zakaj ne bi v mestna jedra pripeljali novih stanovalcev, hkrati pa starejšim hišam navdahnili novo življenje? Tako bi se izognili neosebnim novogradnjam, ki mlade prebivalce potiskajo na mestne robove.

Strošek za izvedbo stanovanja, velikega 130 kvadratnih metrov, dosega ceno manjšega novega stanovanja. Podstrešje več kot sto let stare novomeške hiše, je bilo sprva popolnoma brez virov svetlobe, z izjemo nekaj frčad. Vodilo pri projektu je bilo urediti zaprašeno podstrešje v udobno, svetlo in moderno stanovanje, ki se s svojimi pogledi odpira na dvorišče hiše, Glavni trg in Kapiteljsko cerkev. Omejitvi pri načrtovanju sta bili omejeni posegi v zunanjo podobo hiše, ki je spomeniško zaščitena ter nepravilni koti sten notranjih prostorov. Arhitekt s tem projektom materializira pogled tudi na to, kaj je zanj naloga arhitekta: ne želi producirati izčiščenih prostorov, ki so dobro videti samo na fotografijah – cilj je udobje in domačnost, ki ju združuje koherentno zasnovana estetika. Pred projektom so morali napeljati elektriko, prezračevanje, talno gretje in strešna okna so električna.

Arhitekt si je zamislil odprt osrednji prostor v katerem sta kuhinja in dnevna soba, ki se preko minimalističnih stopnic izteče v mezanin s teraso in bralnim kotičkom za umik. Ker je fasada hiše zaščitena, je arhitekt teraso odprl na dvorišče hiše. Dodatno svetlobo omogočajo tudi strešna okna na zahodni, dvoriščni strani. Stopnice lastnica stanovanja uporabi tudi kot prostor za posedanje, ko ob obisku gostov zmanjka prostora. Osrednjemu prostoru se pridružijo delovna soba in spalnica s kopalnico. Poudarjena je lesena strešna konstrukcija hiše, ki je ob predvsem svetlih odtenkih pohištva in sten, edini izstopajoč element.

 

Večji osrednji prostor je dvovišinski. Zaradi omejitev v poseganje zunanje fasade hiše je arhitekt dodatna okna dodal na zahodno stran, ki se odpira na dvorišče.

Edini izstopajoč element je originalna lesena strešna konstrukcija. Terasa v mezaninu se odpira na dvorišče hiše in omogoča pogled na Kapiteljsko cerkev.

Odprta tlorisna zasnova omogoča spremembo stanovanja, ko se družina poveča.

Poševnino ob stopnicah so namenili delovnemu kotičku s pisalno mizo , lastnica pa je dodala visečo mrežo.

Ime projekta: Mansardno stanovanje Glavni trg
Avtor projekta: Peter Plantan, ATELIERarhitekti d.o.o.
Lokacija: Novo mesto

Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015-2016

Površina:160m2

Avtor fotografij: Peter Plantan

Pripravila: Nuša Zupanc

 

 

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki