00
MARCO STEINBERG: OBLIKOVALSKO INOVACIJSKI IZZIV Z JAVNIM SEKTORJEM

Ko govorimo o javni upravi, je naša prva asociacija disfunkcionalnost, predstavljamo si javne uslužbence, ki posedajo na kavi in pravzaprav nič ne počnejo ter se poskušajo izogniti dodatnemu delu tako, da posameznike pošiljajo iz enega urada v drugega. Javna uprava je državni mehanizem, ki mora delovati kot švicarska ura, če želimo, da država napreduje v sodobnem svetu. Kako bi lahko trenutno stanje popravili in na kakšen način bi pristopili k temu problemu?
Marco Steinberg ponuja učinkovite odgovore na ta vprašanja. Steinberg je ustanovitelj finske organizacije za strateško oblikovanje Snowcone & Haystack, ki se osredotoča na pomoč pri uvajanju oblikovalskih praks in inovacij v procese političnega odločanja. Na Finskem skladu za inovativnost (Sitra) je Steinberg lansiral strateške iniciative (pod imenom Helsinki Design Lab) za reševanje aktualnih problemov v javnem sektorju.

mao_Marco Steinberg
Letos 19. novembra je v Kinu Šiška v sklopu dogodka Design Biotop potekala delavnica z Marcom Steinbergom, namenjena iskanju rešitev z med-sektorskim sodelovanjem in povezovanjem različnih pristopov. Design Biotop je oblikovalska platforma, ustanovljena z namenom iskanja presečišč med različnimi družbenimi nivoji in promoviranja oblikovalskega pristopa pri reševanju družbenih, političnih in ekonomskih problemov. Prvi dogodek v sklopu platforme je društvo Tretaroka organiziralo leta 2013 v Kinu Šiška, takrat so gostili finske strokovnjake s področja sistemskega oblikovanja.
V Oblikovalsko inovacijskem izzivu (ki se navezuje na uporabnost oblikovanja v reševanju kompleksnih problemov znotraj specifičnih okolij, kot je javna uprava, so sodelovala štiri ministrstva in dve javni agenciji (MIZŠ, MJU, RRA LUR, MK, MGRT in SVRK). Pod mentorstvom Steinberga so v večmesečnem procesu izbirali in obravnavali vsebino izzivov dogodka. Delavnica je potekala v skupinah, kjer so se udeležencem iz javne uprave pridružili oblikovalci, umetniki, podjetniki in managerji, skupaj so se v vodenem procesu lotili reševanja izbranih izzivov. Dogodek je 20. novembra zaključila predstavitev rezultatov dela in javno predavanje Marca Steinberga v Muzeju za Arhitekturo in oblikovanje.

Marco Steinberg_Foto_Natanesku
Morda prav v oblikovanju leži pot do sprememb in s pomočjo interakcije med kulturnimi in javnimi ustanovami se bomo morda končno umaknili od zastarelega, prašnega državnega aparata do novega in učinkovitega mehanizma.
“Verjamem, da lahko rešimo zahtevne izzive, s katerimi se soočajo naše vlade, družba in okolje. Za dosego tega pa se moramo premakniti iz miselnosti, v kateri skušamo izboljšati učinkovitost tistega – kar je že bilo, v oblikovanje tistega – kar bi lahko bilo. Moja strast je iskanje poti, ki bodo odločevalcem pomagale do strateških izboljšav.” (Marco Steinberg)

Aleksandra Metelko
Fotografski vir: http://www.mao.si/Dogodek/Design-Biotop-Marco-Steinberg.aspx

Mailchimp brez napisa

Povezani članki