7-HIŠA BT-Marjeta Černe
Marjeta Černe: Hiša BT

Družinska hiša na Notranjskem arhitektka Marjete Černe se dobro vklaplja v vaško okolico in postreže s krasnimi sodobnimi ambienti.

Arhitektka Meta Černe iz Studia7 je zasnovala hišo na dolgi in ozki parceli, obdani s sosednjimi hišami. Oblika in orientacija parcele sta tako odigrali ključno vlogo pri oblikovanju projekta. Hiša BT nadaljuje ritem zazidave ob cesti in se na treh straneh, s katerih jo obdajajo okoliške stavbe, zapira pred pogledi. Zadnja oziroma vrtna stran, ki je obrnjena proti zahodu, pa je bolj odprta in sploh z višjega nivoja ponuja lepe poglede na pokrajino. Arhitektka je to izkoristila in hišo v prvem nadstropju obdala s prostorno teraso, ki je s stopniščem povezana z vrtom.

Tudi ostali bivalni prostori so pomaknjeni v nadstropje, v pritličju pa so urejene spalnice. Vstopni prostor z ulične strani v pritličju je povezan z nadstropjem z odprtim stopniščem. S to zamenjavo klasične višinske razporeditve spalnih in bivalnih prostorov arhitektka doseže izjemno povezanost hiše z zunanjostjo: vsaka izmed spalnic, pa tudi delovna soba, ima izhod na vrt, v zgornjem nadstropju pa je dnevno-kuhinjski prostor obsijan z dnevno svetlobo in močno komunicira z zunanjostjo. Osnovna materiala v interierju sta grobo krtačen dimljen hrast in pa vidni beton, ki ju dopolnjujejo poudarki v črni barvi. Glavni prostorski element v bivalnih prostorih pa predstavlja kamin, ki je odprt na tri strani in komunicira s kuhinjo, jedilnico in z dnevno sobo.

Ime projekta: HIŠA BT
Avtorica arhitekture, opreme in zunanje ureditve: Marjeta Černe u.d.i.a
Projektivni biro: Studio7
Leto izvedbe:2020
Lokacija: Notranjska
Investitor: Zasebni
Izvajalec gradbenih del: GPV d.o.o.
Izvajalec opreme: Pobles d.o.o.
Velikost: 250m2
Velikost parcele:1050m2

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki