01_PAMS-Healthcare-Hub-Newman_Front-Elevation_Robert-Frith-Acorn-Photography
Arhitektura iz zemlje: PAMS zdravstveni center

Zdravstveni center v mestu Newman v zahodni Avstraliji je zgrajen iz zemlje in zagotavlja zdravstveno oskrbo pretežno aboriginski populaciji.

Puntukurnu Aboriginal Medical Service (PAMS) je zdravstvena organizacija, ki deluje v regiji Pilbara, in aboriginski skupnosti, ki prebiva v tamkajšnjih mestih pa tudi v puščavi, omogoča zdravstveno oskrbo. Glavni cilj gradnje nove klinike v Newmanu je bilo zmanjšati stres in izpostavljenost lokalnih prebivalcev, ki so do tedaj na obširnejše zdravljenje morali odhajati v bistveno večji Perth. Kaunitz Yeung arhitekti so z organizacijo že sodelovali pri gradnji dveh klinik leta 2018. Skupnost so dobro poznali, za projekt pa so izvedli še dodatno raziskavo, ki bi projektu pomagala poudariti njegove vrednote: lokalnost, iskrenost, odprtost, naklonjenost skupnosti.

Arhitekti so se odločili za uporabo tipologije stavbe z osrednjim dvoriščem, ki je v puščavskih podnebjih nadvse smiselna, a se je sodobna avstralska gradnja kljub temu le redko poslužuje. Tloris je razdeljen na dva dela: upravno stavbo in kliniko, med njima pa se ustvarja senčno dvorišče, ki v simbolni gesti postane pravo srce stavbe, četudi ostaja na prostem. Zbita zemlja v projektu ni uporabljena le zaradi njenih izjemnih ekoloških in konstrukcijskih lastnosti, temveč tudi kot poklon lokalnemu prebivalstvu in povezavi z zemljo. Skupaj z lokalno skupnostjo so arhitekti iskali in izbirali skale in kamne, primerne za uporabo v stavbi. Odziv je bil izjemen in skupnost je novo stavbo sprejela z navdušenjem. Da bi še bolj poudarili družbeno vrednost projekta, so arhitekti v kovinske detajle stavbe vključili dela umetnikov,kijih je predlagala skupnost. “V tradiciji kritičnega regionalizma ta projekt ponuja vrhunsko kliniko, ki je globoko zakoreninjena v lokalnem prostoru in prežeta s človeškostjo, ki spodbuja skupnostno lastništvo,” zaključijo arhitekti.

Ime projekta: PAMS zdravstveni center
Arhitektura: Kaunitz Yeung architecture
Lokacija: Newman, WA, Avstralija
Naročnik: Puntukurnu Aboriginal Medical Service
Ustanovitelji: Avstralski zavod za zdravstvo
Center umetnosti: Martumili Art Centre
Umetniki: Nyarrie Morgan, Nancy Nyanjilpayi Chapman, Dadda Sampson, Bugai Whyoulter, Sue Bung
Skupno umetniško delo: Bugai Whyoulter, Dulcie Gibbs- Jugarda, Jakayu Biljabu, Janice Nixon- Yuwali, Kumpaya Girgirba, Mabel Mitutu- Wakarta, Marjorie Yates, Morika Biljabu, Ngamaru Bidu, Nola Taylor- Ngalangka, Nora Nungabar, Nora Wompi, Rosie Williams- Muntararr in Thelma Judson
Krajinski arhitekt: Conrad Gargett
Statika: Prompt Engineering
Gradbene konstrukcije: Stellen Consulting
Projektni nadzor: QS Services
Prometni inženiring: KCTT
Požarna varnost: Tecon
Izvajalci: Devlyn
Solarni paneli: Geniux
Vizualizacije: Andrew Andersons
Leto: 2020
Površina: 850m2

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki