057-photo-07
Med oljkami in morjem

Dunajsko-atenski biro je na spektakularni lokaciji ob Jonskem morju zasnoval počitniško hišo, nagrajeno na natečaju Baumit Life Challenge 66. O hiši smo se pogovarjali z arhitektoma Demetro Katsota in Stephanom Buergerjem.

 

Hiša je umeščena na izjemno lokacijo na grškem otoku. Kako arhitektura odgovarja na specifično krajino?

Hiša H leži na morski obali, z zasebnim dostopom na zavarovano plažo, na zahodni strani otoka. Območje oblikujejo skalne formacije, stari nasadi oljk in spektakularen razgled na Jonsko morje. Izhodišče oblikovanja je bila zasnova enoetažne stavbe, ki bi objela obstoječa visoka oljčna drevesa in hkrati minimalno vplivala na okoliški teren in oljke.

Čeprav je hiša zelo preprosta, ustvarja velik arhitekturni učinek. Katere ideje so pripeljale do takšne zasnove?

Oblikovanje, skupaj z inovativno konstrukcijsko filozofijo, je dopuščalo ustvarjanje prototipa hiše, popolnoma integrirane v kontekst, z maksimalno energijsko učinkovitostjo in kar najmanjšim volumnom, prilagojenim mreži oljčnega nasada in merilu krajine. Hiša je umeščena na betonsko bazo, kjer so mehanske inštalacije, garderoba in cisterna. Stene, streha in »krošnje enoetažne zasnove« so skonstruirane iz prefabriciranih križno lepljenih lesenih panelov, ki so omogočili hitro gradnjo in montažo na terenu. Teraco, položen po tleh, zagotavlja preprosto eleganco, kakovost in vizualno kontinuiteto iz notranjosti v prostrano zunanjost.

Streha hiše je zasnovana tako, da izkorišča specifične podnebne pogoje lokacije. Kako?

Oblikovanje počitniškega doma na Jonskem morju je zahtevalo smiselno in občutljivo arhitekturno strategijo, da je bilo mogoče izkoristiti specifične podnebne pogoje in naravne okoliščine, ki jih zaznamujejo deževne zime, močno sončno obsevanje in visoke temperature v poletnih mesecih. Prosojna parabolična lesena krošnja v kombinaciji z drevesnimi listi zagotavlja senco in zavetje, hkrati pa udoben, zavarovan, fluiden prostor za celodnevno bivanje na prostem ali v notranjosti.

Stavbni kompleks je zunanje dobro izoliran, zastekljene površine so zaščitene pred neposrednim soncem in z dobro povezavo (prek temeljev) s termalno energijo prsti preprečujejo poletno pregrevanje, brez uporabe dodatne klime ali mehanskega ohlajanja. Sistem gretja temelji na solarnih panelih, povezanih z grelcem z vročo vodo, ki omogoča dovajanje toplote za podtalno ogrevanje zgolj z obnovljivimi viri.

Bi lahko rekli, da se hiša spogleduje s klasično grško arhitekturo?

Tega ne moremo presojati. Mogoče se navezuje bolj na arhitekturne odlike napol odprtega, napol zavarovanega prostora klasične grške arhitekture kot na ostale klasične načine izražanja antike.

Funkcionalna zasnova hiše je zelo zanimiva. Gre za kombinacijo fluidnega prostora in fiksnega programa. Kakšne so prednosti takšne funkcionalne sheme?

Tlorisno je hiša zasnovana s serijo platform, ki združujejo bivalne vzorce za družino na počitnicah; hkrati intimo in odprtost, komunikacijo. Zasebni prostori, ki vključujejo spalnice in mokre prostore, so organizirani znotraj štirih samostojnih volumnov, vmesni prostori pa so namenjeni bivalnim površinam. Te so navidezno podaljšane skozi velike zastekljene površine. Pravokotno na 9 metrov dolgo linearno hišo je konzolno umeščen 18-metrski plavalni bazen, poravnan s horizontom morja.

 

Hiša H
Arhitektura: Buerger Katsota Architects
Lokacija: Eptanisa, Jonsko morje, Grčija
Izvedba: 2014
Kategorija: enodružinska hiša

 

Materiali BAUMIT:

Fasadni sistem:
Baumit Star Mineral

Zaključni sloji:
Baumit SilikonTop
Baumit FillTop
Baumit SilikonColor

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki