_KAB3992-0718
Medprostor: Hiša Hribljane

Na mirni jasi med Rakitno in Cerknico, v bližini borovega gozdička, so arhitekti iz pisarne Medprostor zasnovali hišo Hribljane.

Takšne hiše so najlepše: zrastejo v kraj in zdi se, da tam stojijo že od nekdaj. Borov gozdiček, ruševine starega mlina, potok, ki šumlja v dolino, gozdovi, v katerih se tu in tam lahko spogledaš z medvedom. To so čudoviti prostori za odraščanje, kjer je vsaka stvar vznemirljiva in vsako odkritje neponovljivo. Hiša Hribljane je družinski »glavni štab«, postojanka, od koder mali raziskovalci zjutraj krenejo v svet in kamor se, polni novih zgodb, ob večerih vrnejo. Longitudinalna zasnova hiše je oblikovana po razmerjih nekdanjih gospodarskih poslopij na tem območju, in to ji zares podeli značaj nekakšne znanstvene postaje, kjer je vsak dan eksperiment.

Nevsiljivi materiali hišo spajajo z okolico. Hiša nadaljuje s tradicijo gradnje iz lesa, lesena fasada pa dodatno poudarja mirno vzdolžnost hiše. Drsenje horizintalnih linij prekinjajo zajede in odprtine, ki ponujajo vpogled v razporeditev programskih sklopov. Ena od opaznejših karakteristik hiše je zagotovo dvovišinski rastlinjak, skozi katerega pot pripelje do glavnega vhoda, in kjer raziskovalci dobijo priložnost za vsakodnevno preučevanje primerkov. Notranjost, ki se neločljivo spaja z zunanjostjo, s svojo brezčasno domačnostjo spominja na mojstrovine Franka Lloyda Wrighta ali Sverre Fehna.

Hiša Hribljane je dom, kjer je vse mogoče in kjer ni nič nepomembno. Je osrečujoč opomin na to, kaj vse zmore arhitektura.

Medprostor:
Kljub svoji velikosti je hiša skoraj neopazna v širšem krajinskem okvirju. Zasnova sledi obstoječemu terenu, s katerim prerez prostorov sočasno raste; hiša se lokacije dotika prek točkovnih temeljev. Parkirišče je skrito v zajedi pod hišo. Glavni bivalni prostor hiše je kuhinja z obsežno jedilnico in pečjo, ki kuhinjo poveže z dnevnim prostorom. Ob klančini, ki vodi do delavnice, se nizajo zasebnejši programi. Tu so stopnice v zgornje nadstropje, kjer je delovni prostor z razgledom na bore, spalnica za goste in otroška soba, ki se odpira v zimski vrt.

 

 

 

Ime projekta: Hiša Hribljane
avtorji: Medprostor (Rok Žnidaršič, Jerneja Fischer Knap, Samo Mlakar)
sodelavca: Mojca Gabrič, Martin Kruh

kvadratura: 194m2
leto projekta: 2014
leto izvedbe: 2017

fotografije: Miran Kambič
naročnik: zasebni

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki