Pričujoči projekt Mertelj Vrabič arhitektov predstavlja adaptacijo novograjene enodružinske hiše na Brdu. Naročnik je želel hišo, načrtovano za štiričlansko družino, prilagoditi v domovanje za eno osebo. Arhitekti so v prvem koraku odstranili vse nepotrebne predelne stene in tako v skladu s pristopom biroja začeli z redukcijo elementov na minimalno, a ravno dovolj.

Vhodno stopnišče je po novem od garaže ločeno z nenavadnim elementom – izolacijsko gledališko zaveso. Ta tvori močan barvni poudarek in ustvarja ekspresiven vhodni koridor v sicer nevtralnem prostoru, hkrati pa omogoča enostavno shranjevanje stvari pod stopnicami. Po teh se vzpnemo v prvo nadstropje, kjer se nahaja bivalni prostor s teraso, ki podvoji etažno površino. Osrednji prostor hiše s kuhinjo in dnevno sobo je poenoten in izčiščen. Tudi tu so arhitekti uporabljali nestandardne materiale za standardne pohištvene kose. Zelena kuhinja je v celoti narejena iz grobo brušenega kerrocka, predelna knjižna omara pa iz nerjavečega jekla.

Skozi redukcijo interierja arhitekti naročnika spodbujajo k preizpraševanju o nujno potrebnih elementih za udobno bivanje in s tem k preprostejšemu načinu življenja.

V izčiščenem ambientu vsak element deluje samostojno – rdeča zavesa, zelena kuhinja, oranžen stol. Barvni poudarki še toliko bolj izstopijo na poenotenem sivem linoleju. Svetloba se difuzno preliva po prostorih skozi prosojne bele zavese. Kljub unikatnosti posameznih kosov pa umirjenost interierja domovanje povezuje v zaključeno celoto. Ta umirjenost se nazadnje materializira na terasi, kjer so arhitekti zasnovali zasebni park z dvanajstimi drevesi.

Napisala: Gaja Golob

Podtki o projektu

Ime projekta: Prenova hiše na Brdu

Avtor projekta: Maša Mertelj, Matic Vrabič, Janja Šušnjar

Investitor: zasebni

Fotograf: arhiv biroja

Lokacija: Brdo, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018

Leto izvedbe: 2018

Površine: 225m2

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja