_KAM5293
Mika Cimolini: Hiša na Teslovi

Polovica dvojčka na Teslovi je po prenovi zaživela kot urbana vila v zelenju.

Obstoječo polovico dvojčka je bilo potrebno predelati v domovanje za mlad par z majhnimi otroci. Naloga je vsebovala mnogo omejitev: od samih razmer na lokaciji, spomeniškega varstva, pravnih razmerij s sosednjimi zemljišči in strukture obstoječe stavbe. Sodelovanje med naročniki in arhitektko, ki je bila v proces vključena že pred nakupom nepremičnine, je obrodilo projekt, ki polovico dvojčka s konca petdesetih let preteklega stoletja spreminja v urbano vilo sredi zelenja. Zunanjost objekta je kompozicijsko zvesta obstoječemu stanju, ohranjeno pa je tudi ostrešje objekta.

Tlorisna struktura prostorov v notranjosti je ostala v veliki meri nespremenjena, vendar pa je posodobljena razporeditev: dnevna soba je postala spalnica, kuhinja pa delovna soba. V želji po povečanju kuhinjsko-bivalnega dela in njegovi boljši povezavi z vrtom je na zadnji strani objekta zrasel pritličen prizidek. Zaradi razlike v nivojih tal med sprednjo in zadnjo stranjo hiše je prizidek umeščen na nasutje višine en meter. »Na ta način smo dosegli medetažno razgibanost pritličja, hkrati pa smo lahko objekt bolje povezali z vrtom,« pojasni arhitektka. Novi dodatek še bolj poudarja identiteto objekta kot stavbe v zelenju. Tudi na sprednji strani se parcela na določenem mestu odpira v javni vrt, medtem ko je na drugi strani, proti sosednji polovici dvojčka, urejen zasebnejši del vrta.

Mika Cimolini:

“Arhitektova naloga je branje urbanega tkiva in njegovih omejitev ter s tem investitorju pomagati do uresničitve njegove želje. V tem primeru sta nas naročnika vključila v proces še pred nakupom nepremičnine, zato smo lahko skupaj predvideli ovire, od prostorskih omejitev do zneska investicije.”

Ime projekta: Hiša na Teslovi
Avtorica projekta: Mika Cimolini
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2020
Fotografije: Miran Kambič

Parcela: 368 m2
Pozidana površina: 139 m2

Projektantska ekipa
Arhitektura: Mika Cimolini, Hikikomori d.o.o.
Interier: Mika Cimolini, Hikikomori d.o.o.
Projektant gradbenih konstrukcij: KONSTAT BIRO d. o. o.
Projektant elektro instalacij: Elitplan d.o.o.
Projektant strojnih instalacij: Emineo d.o.o.

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: ANRO GRADNJE, inženiring d.o.o.
Dobavitelji notranje opreme: Mizarstvo Hribar d.o.o.
Svetila: Lopi-Lighting 1937 , Peter Pirnat s.p.
Dobavitelji stavbnega pohištva: Mizarstvo Zrim

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki