02
Mobilni dogodek

Koncept: Mobilni dogodek je manj arhitektura, kot je začasna instalacija. Dogodek, ki so ga podrobno raziskovali situacionisti z Guyem Debordom na čelu, je srž vsake urbanosti. Gre za spontano srečanje naključnih mimoidočih, ki se za trenutek združijo, ustvarijo nekaj edinstvenega in neponovljivega ter nadaljujejo svoje urbano romanje.

Arhitekturnost potujočega dogodka je moč videti v začasnih paviljonih in barierah, ki mimoidočega nagovorijo in povabijo k dogodku. Vsako urbano dogajanje namreč potrebuje fizično definiran prostor (pa naj bo to ulični vogal ali pa amfiteatralno stopnišče), ki deluje v vlogi scenografije in je za gledalce prijetna psihološka izkušnja.

NEMIRNA KROGLA

Basel, Švica; ARHITEKTURA: Coop Himmelb(l)au; IZVEDBA: 1971; FOTOGRAFIJE: Peter Schnetz

A_7102_F01_PS

 Coop Himmelb(l)au so svojo poklicno pot začeli v duhu eksperimentalne arhitekture in provokativnih projektov. Projekt Nemirna krogla, Unrühige Kugel, je želel raziskati zmožnost pnevmatskih konstrukcij. Krogla s premerom štirih metrov je bila hkrati prosojni habitat in »prometno sredstvo«, kar so arhitekti dokazali z njenim celodnevnim valjenjem po starem baselskem mestnem jedru.

 

ARK NOVA

ARHITEKTURA: Arata Isozaki in Anish Kapoor; IZVEDBA: 2014; FOTOGRAFIJE: Yu Terayama; POVRŠINA: 680 m2

AN2014110193_c_YuTerayama_LucerneFestivalArkNova

AN20141109_9_c_YuTerayama_LucerneFestivalArkNova

Dve leti po katastrofalnem potresu na Japonskem sta arhitekt Arata Isozaki in umetnik Anish Kapoor združila moči ter ustvarila napihljivo mobilno koncertno dvorano, ki bo obiskovala prizadeta območja. Dvorana lahko gosti kar 500 gledalcev. Membrano, narejeno iz raztegljive plastične membrane, je po končanem koncertu moč izpihniti in skupaj s preostalo opremo naložiti na tovornjak.

 

CHUCK-A-LUCK

Arnhem, Presikhaaf, Nizozemska; ARHITEKTURA: raumlaborberlin; IZVEDBA: 2012; FOTOGRAFIJE: raumlaborberlin

DSCN9266-m

Raumlaborberlin se v svojih projektih večinoma ukvarja s spodbujanjem urbanosti z nepričakovanimi dogodki v neaktivnih mestnih predelih. Preproste instalacije, od prostorov za piknik pa do stopnic, ki ne vodijo nikamor, poskušajo aktivirati ljudi, da v svojem mestu poskusijo nekaj drugačnega. Projekt Chuck-a-Luck je igralo, gledališki oder in urbana skulptura s šestimi različnimi konfiguracijami. Kocko je namreč moč rotirati ter s tem ustvarjati različne prostore in namembnosti, struktura pa pogosto zamenja svojo lokacijo, da ne postane neprivlačna.

 

TINY TRAVELLING THEATRE

London, Velika Britanija; ARHITEKTURA: Aberrant Architecture; IZVEDBA: 2012; FOTOGRAFIJE: Simon Kennedy

01 - Exterior View - St Johns Square North - Tiny Travelling Theatre

03 - Exterior View - St Johns Square South - Tiny Travelling Theatre

Majhen performativni prostor, narejen za vsega skupaj šest gledalcev, je potujoč objekt, ki s svojo pojavnostjo, skrivnostnostjo in končno tudi vsebino vabi mimoidoče na intimno kulturno izkušnjo. Vrata se odpirajo s pomočjo starega vitla, svetloba pa prihaja skozi strešne svetlobnike, zamaskirane v dimnike.

 

12.03.06 _ CDW SECTIONS.dgn

12.03.06 _ CDW SECTIONS.dgn


12.03.12 _ PRESS IMAGE COLOUR _ REV C_ICON optA

 

 

Pripravila: Alja Košir

OPOMBA: vsebine na spletni strani se razlikujejo od vsebin v reviji Outsider! Revijo lahko naročite tukaj.


Mailchimp brez napisa

Povezani članki