V centru Šoštanja so Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Matic Lašič prenovili in dozidali objekt glasbene šole, ki se drži lokalnega kulturnega doma. S projektom so ustvarili zanimiv ambient ob reki v sicer industrijskem mestu ter točko medgeneracijskega srečevanja in povezovanja.
Naloga arhitektov je bila zagotoviti prostor uporabnikov treh različnih generacij: pihalni orkester Zarja je pridobil prostorno godbeno dvorano v pritličju dozidanega dela, poleg nje ima v središču objekta svoj prostor pevski zbor Svoboda. Glasbeno šolo so razširili z dodatnimi učilnicami, zbornico in dvorano za nastope v nadstropju.
Uredili so dva ločena vhoda; šolarji vstopajo iz ulične strani poleg glavnega vhoda v kulturni dom, pevski zbor in godbeniki pa iz parkovne strani ob reki. Posledično je objekt oblikovan z dvema prednjima fasadama, vsaka ima svoj edinstven likovni izraz.
Ulično fasado glasbene šole so arhitekti poravnali z linijo kulturnega doma. Objekt je na to stran introvertiran, izčiščena belina pa je zasnovana kot kontrast industrijski okolici. Zareze v objekt, ki fasado razgibajo in nakažejo vhod, so deloma prekrite z lamelami in odkrivajo notranji utrip šole.


Obhod objekta proti rečni strani odkrije slepo fasado, ki tvori topi kljun ladijske zasnove in umirja celotno kompozicijo. Bela stena postane anonimno ozadje za kip ženskega akta, ki je na lokaciji stal že pred gradnjo.
Rečna fasada je ekstrovertirana in dematerializirana z mrežo lamel, ki odgovarjajo na mogočni drevored platan. Kjer se stena v pritličju zalomi, se izriše vhod; stavba se s tako premišljenimi detajli izkaže za izredno čitljivo.


Preglednost in preprostost orientacije se nadaljuje tudi v notranjosti, kljub prepletu hodnikov. Arhitekti so to zagotovili tako, da so stene prečnih hodnikov obložili s temno, vzdolžnih pa z leseno oblogo.

V nadstropju dodatno preglednost omogočajo ozelenjeni atriji, ki z indirektno svetlobo osvetljujejo učilnice. Pogled v nadstropju se odpre na dvovišinski prostor ob zbornici in dvorani, ki glasbeno šolo poveže z vhodno vežo pevcev in godcev ter prepušča svetlobo daleč v notranjost objekta.
Skupni seštevek premišljenega načrtovanja je stavba, ki je lahko v ponos ne samo raznolikim uporabnikom, temveč tudi celotnemu mestu.

Nadstropje

Pritličje
Novo stanje
Obstoječe stanje

Avtorji projekta: Mojca Gregorski, Miha Kajzelj, Matic Lašič
Naročnik: Občina Šoštanj
Lokacija: Trg Jožeta Lampreta, Šoštanj
Leto izvedbe: 2018 – 2019

Grafično oblikovanje: Žiga Misjak
Konstrukcije: dr. Niko Kristanič
Zunanja ureditev – nizke gradnje: Špela Sitar
Strojne inštalacije: Branko Zelenko
Elektro inštalacije: Tomi Križaj
Požarna varnost: Stanko Ožbot
Prostorska akustika: Saša Galonja
Notranja oprema: HI-PO d.o.o., Grosuplje

Fotografije: Miran Kambič
Besedilo: Gaja Golob

Celoletna naročnina

Outsider #21

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja