POGLED_zahod_800x600_Bienale
Mojca Kocbek Vimos in Primož Boršič: Vodna skulptura

Obstaja več klasičnih načinov oblikovanja fontane in avtorja projekta v središču Ljubljane sta se namenoma odločila, da se jim izogneta. Kljub temu pa zaradi njunega sistematičnega in inovativnega pristopa k projektu končni rezultat izstopa in navdušuje. Fontana, ki je zmagovalka natečaja iz leta 2016, bo stala na Slovenski, eni od najbolj obljudenih ljubljanskih ulic, blizu pomembnega avtobusnega postajališča. Tako bo že zaradi svoje lokacije postala objekt, ki bo s svojo prisotnostjo močno zaznamoval mestno podobo. Arhitekta sta poskušala zasnovati nov urbani simbol za mesto, ki je ponosno na svojo zelenost in sonaravnost.

Skulptura je narejena iz 50 centimetrov široke cevi iz nerjavečega jekla, ki se zvija v velikansko zanko, namigujoč na simboliko vodnega kroga. Kačasta skulptura enega izmed svojih višjih delov usmerja visoko nad glave mimoidočih ter ustvarja urbani slap. Škropljenju vode se arhitekta izogneta s kovinsko rešetko, pod katero se skriva poglobljen odtok. Nekateri deli skulpture slonijo na tleh ter vabijo k sedenju ter opazovanju igre kapljic ter poslušanju žuborenja. Posebne šobe so programirane, da pojavnost skulpture spreminjajo z letnimi časi: v toplejših poletnih mesecih skulpturo obda prijetno hladna meglica. Tako skulptura postane del urbane opreme, ki ji uspe združiti funkcionalno in simbolno vrednost. Predvsem pa je skulptura nova referenčna točka v mestu, ki bo za množico uporabnikov mestnega javnega prostora predstavljala del vsakdana.

Mojca Kocbek Vimos in Primož Boršič, avtorja:
Vodna skulptura je oblikovana na način, ki zaznamuje obeležje glavne ulice mesta, ustvarja novo prepoznavno identiteto, ter dopolnjuje obstoječo mrežo skulptur in fontan znotraj mestnega središča Ljubljane. S svojo fluidno formo in dimenzijo, kakor tudi z materialom, ustvarja privlačen orientir v prostoru. Znotraj znanih in pragmatičnih arhitekturnih form, uvaja nova vodna skulptura svoj lasten jezik in pojavnost. Kontinuirana prostorska zanka, silhueta, ki je znotraj svoje dinamične in brezkončne forme kakor vez med ulicami, vez med preteklim in sedanjim. Prisotna pa je tudi abstrahirana komponenta nevidnega, a neizbežno prisotnega dela vsakega mesta: infrastrukture. Forma skulpture se spogleduje s cevjo, ki vznikne iz tal, po kateri transportiramo, za obstoj človeka nepogrešljivo dobrino, vodo. In preko zanke, silhuete, se voda ponovno vrne v tla, nazaj k zemlji. Prispodoba večnega ciklusa narave. 

   

Ime projekta: Vodna skulptura
Avtorja: Mojca Kocbek Vimos, Primož Boršič
Investitor: Mestna občina Ljubljana
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Gradbene konstrukcije: Alan Sodnik, u.d.i.g.
Strojne napeljave: Boštjan Kristan, Aleš Žontar CMC GROUP d.o.o.

Napisala: Ajda Bračič

Projekt je bil kot eden najzanimivejših arhitekturnih projektov zadnjih let, ki so povezani z vodo, izbran za objavo v publikaciji Living with Water, ki je izšla ob letošnjem slovenskem paviljonu na beneškem arhitekturnem bienalu.

Več na: www.livingwithwater.si

Mailchimp brez napisa

Povezani članki