Stavbo centra za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta so iz zbite zemlje zgradili arhitekti iz pisarne :mzld.

Novi Center je nastal iz želje Ornitološkega inštituta, da bi svoje dejavnosti približal javnosti, v obiskovalcih vzbudil zanimanje in ljubezen do ptic ter jih izobrazil o bogastvu švicarskega ptičjega življenja. V stavbi tako najdemo razgiban program, v pritličju razdeljen na dva glavna volumna, izdelana iz zbite zemlje, med katerima teče lahkotnejša lesena konstrukcija foyerja. V enem izmed glavnih volumnov se nahaja odprt razstavni prostor, drugi pa je razdeljen na več manjših prostorov – učilnico, dvorano, servisne prostore, nastanitev.

Volumni s svojo obliko sledijo lokaciji in bregu jezera Sempachsee, ob katerem se Center nahaja. Zbita zemlja deluje kot odličen toplotni izolator in zagotavlja ugodno klimo v notranjih prostorih. Stavba tako uspešno zadošča najstrožjim kriterijem energetske učinkovitosti, hkrati pa uporablja lokalne naravne materiale, ki jih je moč enostavno reciklirati.

Ime projekta: vos – Center za obiskovalce Švicarskega ornitološkega inštituta
Naročnik: Švicarski ornitološki inštitut
Lokacija: Sempach, Švica
Arhitektura: :mlzd, Biel
Ekipa: Claude Marbach, Julia Wurst, Pat Tanner, Daniele Di Giacinto, Roman Lehmann, Amelie Braun, Katharina Kleczka, Marlies Rosenberger, Regina Tadorian, Johannes Weisser, Samuel Wespe, Miriam Zenk
Upravljanje konstrukcij: kunzarchitekten ag, Sursee
Konstrukcijski inženir (zemlja): WAM Planer und Ingenieure AG, Bern
Konstrukcijski inženir (les): Pirmin Jung Ingenieure für Holzbau AG, Rain
Krajinski arhitekt: Fontana Landschaftsarchitektur GmbH, Basel
Zasnova razstave: Steiner Sarnen Schweiz AG, Sarnen
Izvedba zbite zemlje: LEHM TON ERDE Baukunst GmbH, A – Schlins
Površina tlorisa: 2’010m2

Fotografije: © Alexander Jaquemet

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja