VBI_2756
nava arhitekti: Hiša v Krakovem

Hiša v gosto pozidanem ljubljanskem predelu Krakovo je v svoji dolgoletni zgodovini doživela več prezidav. Zaporedni lastniki so spremenili proporce okenskih odprtin, dozidali, nadzidali, nekaj odvzeli tu in kaj drugega odvzeli tam. Nava arhitekti so se zato ob srečanju s projektom odločili, da vsaj zunanjost objekta vrnejo v stanje, ki bo kar se da blizu izvirnemu, ter hišo tako znova povežejo z njenim neposrednim materialnim in simbolnim kontekstom.

Znotraj pa je hiša doživela preureditev v sodobno meščansko domovanje, v katerem se čiste linije in kakovostni materiali izmenjujejo s kosi družinske dediščine. Uravnotežena mešanica obojega projektu podarja svetovljanski značaj; pogled se, denimo, ustavi ob rdečem klavirju, na katerega z izjemnim veseljem igra lastnik, baročnem angelcu na steni, ki v rokah drži svečo, ali številnih drugih starinah. Nava arhitekti s svojo arhitekturo gradijo umirjeno, a nikakor dolgočasno platformo, na kateri zasije individualen značaj prebivalcev hiše.

Eden od osrednjih poudarkov prostora je tudi vijačno zavito kovinsko stopnišče, ki v razmerju do ostalih elementov notranje opreme dobiva skoraj skulpturalno razsežnost. Skozi stopniščno odprtino proseva nadsvetloba, ki dodatno osvetljuje jedilnico. Posebnost projekta so tudi okna, ki se odpirajo navzven in so z zunanje strani poravnana z ravnino fasade. To daje notranjemu prostoru poseben značaj: okna so popolnoma dematerializirana, med hišo in okolico na videz ni nikakršne razmejitve. Hiša v Krakovem živi in diha z mestom ter njegovo arhitekturno zgodovino povezuje s prihodnostjo.

pritličje – staro
pritličje – novo
nadstropje – staro
nadstropje – novo

Ime projekta: Hiša v Krakovem
Investitor: zasebni
Fotograf: Boris Vranić
Lokacija: Ljubljana 

Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

Površine: 
Pritličje: 57,46 m2
Mansarda: 46,6m2
Parcela: 130 m2
Pozidana površina: 84m2

Projektanti:
nava arhitekti, d.o.o., Aleksander Lužnik, m.i.a., Ana Ocvirk Šafar, m.i.a., Boris Vranić, abs. arh.

Gradbene konstrukcije: Milan Sorč, u.d.i.g.

Izvajalci:
SIT INŽENIRING D.O.O.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki