Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti.

DANS arhitekti so izbrali projekt počitniške hiša BNKS v Istri.

“Koncept bivanja v hiši sledi zabrisanim mejam med zunanjim in notranjim prostorom. Hiša je sestavljena iz štirih malih stavb in iz štirih zunanjih prostorov, zunanji prostor postane notranji, notranji prostor preide v zunanjega. Gre za preplet glede a letni čas, uro v dnevu, veter, sonce, …  Volumni s postavitvijo, zamiki, velikostjo in medsebojnimi odnosi tvorijo zunanje nadkrite prostore, zunanji prostori povezujejo štiri volumne, skupaj so en objekt. Pod eno streho so urejeni štirje toplotno izolirani volumni, med katerimi v poletnem času prehajaš po zunanjem prostoru, v zimskem času pa so med seboj povezani z ogrevano povezavo. V poletnem času je tako omogočena dobra prevetrenost zunanje pokrite terase, v hladnih obdobjih pa zaščiteni kotički in predprostori ogrevanim prostorom. Gradivo je toplotno izolativna opeka, ki se pokaže navzven s svojo materialnostjo. V masivnih zidovih so proporcionirane okenske in vratne odprtine z vgrajenim lesenim stavbnim pohištvom ter niše za zunanje pohištvo. Teraso je možno zapreti na dveh prehodih v vrt z drsnimi polkni ter na dveh z vrati. Streha je ravna streha s previsnim vencem iz opečnih strešnikov. Naročnik upa, da bo projekt kmalu zaživel.”

Ime projekta: Počitniška hiša BNKS
Arhitektura: DANS arhitekti
Lokacija: Istra
Naročnik: Zasebni
Projekt: 2019

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja