IMG_1270
Solinarska hiša - materialnost

Na natečaju Solinarska hiša je zmagal projekt arhitektke Victorie Tsygankove. Zasnova predvideva termično obdelavo lesenih CLT plošč.

Film prikazuje test termične obdelave, ki bo omogočil želeno površinsko strukturo. Poleg tega pa termična obdelava zaščiti les pred propadanjem.

Test smo izvedli v podjetju Alfa Natura, ki je uradni izvajalec natečajne rešitve.

Več o natečaju na tej povezavi:

Iz poročila žirije:
Na prvi pogled preprosta shematska temna silhueta nekdanje solinarske hiše se skozi premikanje v prostoru izkaže za duha: namesto štirih sten in strehe jo sestavljata dve med sabo prekrižani ravnini. Struktura je blodeča prikazen, ki z ruševino vzpostavlja subtilen, a distanciran odnos; obenem pa zastopa tudi vse druge že na pol podrte in davno izginule solinarske hiše. Vendar ne gre samo za znak v prostoru: enaka silhueta iz vseh zornih kotov in brezizhodnost prehodov v njenih stenah stisko Sečoveljskih solin pretvarjata v enigmatično vizualno-čutno izkustvo, ki ne sproža vprašanj le pri obiskovalcih, ampak tudi pri kilometre oddaljenih kolesarjih in avtomobilistih, ki se Solinam morda nikoli ne bi približali. Projekt iz romantične ruševinske krajine, na katero smo se že kar preveč navadili, ustvari polemično vprašanje, ki ga ni mogoče prezreti.

Foto: Srđan Nađ

Video: Matevž Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki