NFO---Kruzna---foto-Ivan-Dorotic-n12
NFO: Večstanovanjska stavba Kružna

Arhitekti iz hrvaške pisarne NFO so v Zagrebu zasnovali večstanovanjsko stavbo, ki je bila dokončana v preteklem letu.

Lokacija hiše v bližini tržnice Jarun v Zagrebu je obkrožena s kaotično mešanico nižjih enostanovanjskih hiš in večstanovanjskih objektov. Robni pogoji so narekovali arhitekturno rešitev, ki se s svojo enostavno obliko vklaplja med okoliške stavbe. Črna arhetipska podoba hiše z dvokapno streho pa je obogatena z volumni teras; ti so v nasprotju z monolitnim glavnim volumnom zasnovani zelo lahkotno, v odnosu do kompaktne glavne hiše so skorajda dematerializirani.

Na stiku med notranjim in zunanjim prostorom se torej stanovanja v večstanovanjski stavbi Kružna podaljšujejo v mesto. Stanovanja so bila v grobem zasnovana in razdeljena, arhitekti pa so jih nato individualizirali in preuredili po željah bodočih lastnikov. Vsaka izmed bivalnih enot ima kar dva izhoda v zunanjost, relativno majhna površina jedra in odsotnost hodnika pa zagotavljata, da so stanovanja prostorna in izkoristek prostora v hiši optimalen.

Arhitektura: NFO

Projektna ekipa: Kata Marunica, Damjan Kolundžić, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Nikica Pavlović, Ivana Triva, Sara Vulić

Sodelavci: Radionica statike d.o.o., Inspekting d.o.o., Termoprojekting d.o.o., Grid d.o.o., PBG d.o.o.

Fotografije: Bosnić+Dorotić

Investitor: Fakini d.o.o.

Leto načrtovanja: 2017.

Leto izvedbe: 2019.

Pozidana površina: 1500 m2

 

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki