Naročnica tega stanovanja je ‘povratnica’ – z arhitektko Nino Štajner je sodelovala že pred leti ob prenovi prvega, manjšega stanovanja v središču Ljubljane. Novo stanovanje je večje in v njem je prostora še za partnerja in družino, ki sta jo ustvarila v tem času. Družina veliko časa preživi v tujini, zato stanovanje ni ves čas v uporabi, v nekaterih pogledih spominja celo na hotelsko suito. Zanimivost projekta je, da je načrtovanje notranje opreme potekalo hkrati z gradnjo stanovanja v novi stanovanjski soseski, zato sta arhitektki lahko nekoliko prilagodili tlorisno zasnovo in tako personalizirali stanovanje ‘na ključ’. Minimalni posegi so vključevali združitev dveh načrtovanih manjših kopalnic v eno veliko, v kateri bo tudi savna, ter minimalno preureditev elementov v kuhinji.

Sicer pa stanovanje v ličnem in barvitem slogu stavi predvsem za znanje, ki ga imata arhitektki o notranji opremi. Preplet barv, tekstur in vzorcev je za obiskovalca celostna prostorska izkušnja, ki izraža značaj družine. Eden izmed prostorov se po značaju nekoliko razlikuje od drugih: to je soba najmlajše uporabnice, ki je urejena po metodi Montessori.

 

Največjo prednost stanovanja sta arhitektki prepoznali v velikih okenskih odprtinah, ki notranjost oblivajo z naravno svetlobo. A pogled skozi okna ni najlepši: obrnjen je na sosednjo parcelo in uboren objekt. Arhitektki sta situacijo rešili s prosojnimi belimi zavesami, ki prepuščajo dovolj svetlobe, hkrati pa usmerjajo pogled.

 

 

Kvadratura: 98 m2
Lokacija: Ljubljana
Arhitektura: NIŠA Arhitektura; Nina Štajner u.d.i.a in Mateja Katja Vrtovec Jerančič u.d.i.a
Fotografije: Anže Vrabl
Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja