Lammassaari_13_Decopic
Nomaji in Studio Puisto: Sprehajalna ploščad Lammassaari

Naravni rezervat Vanhankaupunginlahti je največje naravovarstveno območje v Helsinkih. Mokrišče, zavarovano po Ramsarski konvenciji in del omrežja Natura 2000, leži nedaleč od središča finske prestolnice in ima dolgo zgodovino rekreacijske uporabe.

Leta 2016 je s sofinanciranjem EU začelo projekt Nattours za izboljšanje dostopnosti urbane narave, s ciljem promocije naravnih območij kot znamenitosti mesta. Kljub bogati biotski raznovrstnosti in slikoviti divjini v neposredni okolici mesta so imele obstoječe poti preveč pomanjkljivosti, zato so v okviru projekta zasnovali več novih dostopnih sprehajalnih poti.

Tudi obstoječe sprehajališče na mokrišču v okolici otoka Lammassaari je bilo sicer priljubljeno, a v močno načetem stanju. V okviru projekta so se zato odločili, da ga nadomestijo z novo, popolnoma dostopno potjo s ploščadmi za opazovanje ptic.

Novo lebdečo sprehajalno ploščad so zasnovali v krajinskoarhitekturnem biroju Nomaji in arhitekturnem studiu Puisto. Zaradi občutljive lokacije in velikih izzivov tako pri načrtovanju kot pri gradnji – spreminjanje ravni morske gladine, ledenenje, slabe lastnosti tal za temeljenje in omejitve pri delu na zaščitenem območju – je načrtovanje potekalo v tesnem dialogu z mestnim gradbenim uradom.

Poleg vseh tehničnih in funkcionalnih zahtev je bil osrednji izziv ustvariti estetsko in prostorsko zanimivo pot, ki vodi iz mestnega vrveža v neokrnjeno divjino. Celotna dolžina promenade je 860 metrov, širina poti pa poldrugi meter, kar omogoča hojo s spremstvom in vožnjo z invalidskim ali otroškim vozičkom ter tako kar največjo dostopnost narave vsem skupinam prebivalstva.

Osnovni gradbeni material je neobdelani sibirski macesen. Da bi čim bolj zmanjšali količino odpadkov in porabo novega materiala, so obstoječe elemente konstrukcije ohranili. Nova modularna struktura, ki je bila montažno izdelana na suhem, je bila racionalizirana na štiri osnovne elemente, ravnega in ukrivljenega, s katerima so zasnovali rahlo vijugasto pot med trstičjem.

Osnovna raven sprehajališča je tik nad morsko gladino, okoliško visoko trsje pa ustvarja ozek, koridorju podoben prostor. Leseni drogovi, ki uokvirjajo pot, so obenem sidrišča za plavajoče elemente poti, ki sledijo spremenljivi gladini vode. Občasne poplave lahko tako pot dvignejo tudi za več kot en meter.

Vzdolž sprehajališča sta dve rahlo dvignjeni ploščadi za opazovanje ptic, ki omogočata razgled nad trstičjem, pot pa se zaključi s tretjo razgledno točko, dvignjeno tri metre nad vodno gladino. Vse razgledne točke se iztekajo v steklene stene, ki omogočajo neoviran pogled tudi z invalidskega vozička in otrokom. Poleg tega so konci teh opazovalnih ploščadi tudi organsko razširjeni, da omogočajo skupno opazovanje ptic večjim skupinam.

Sprehajališče je bilo dokončano spomladi 2018 in po prenovi se je obisk izjemno povečal – že v prvi poletni sezoni je bilo povprečno več kot tisoč obiskovalcev na dan.

 

Ime projekta: Sprehajalna ploščad Lammassaari
Avtorji: Varpu Mikola, Nomaji (krajinska arhitektura), Emma Johansson, Studio Puisto (arhitektura)
Naročnik: Mesto Helsinki
Lokacija: Helsinki, Finska

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018

Dolžina poti: pribl. 1 km

Projektant gradbene statike: Jukka Reinikainen, Ideastructura
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Stara (Gradbene storitve mesta Helsinki)

Fotografije: Mika Huisman – Decopic

Ob razpisu natečaja Modularna lesena gradnja na spletni strani objavljamo izbor arhitekture v lesu doma in po svetu.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki