00
NOVA GORSKO KOLESARSKA MARKACIJA?

Poleti smo na Outsider.si objavili članek o enem izmed najbolj legendarnih in tudi najbolj trdoživih produktov slovenskega oblikovanja: Knafelčevi markaciji. Leta 2015 pa je arhitekt in gorski kolesar Matej Kainz oblikoval novo markacijo za gorske kolesarje. Predlog je sicer neuraden, vendar je navsezadnje tako nastala tudi Knafelčeva markacija, ki jo je legitimirala splošna in ustaljena raba. Zakonsko potrjena je bila šele po daljšem obdobju neformalne in sporazumne uporabe.

2

Gorski kolesarji so se v preteklih letih zaradi nereguliranosti svoje dejavnosti pogosto znašli v sporu z lastniki zemljišč in s planinskimi organizacijami, ki skrbijo za gorske poti. Verjetno nesporno dejstvo pa je, da gorsko kolesarstvo nujno potrebuje regulacijo, ki jo poznaj večina drugih evropskih držav. K ustrezni regulaciji pa ne spadajo le zakoni in uredbe, ampak tudi primerne oznake in celostno oblikovanje, po katerem lahko gorske poti že na prvi pogled ločimo od stez za gorske kolesarje. Tako kot pri Knafelčevi markaciji gre tudi tu predvsem za vprašanje osnovne varnosti.

3

Predlog Mateja Kainza je zanimiv že zato, ker zavestno izhaja iz Knafelčeve markacije, kar je zaradi splošne prepoznavnosti in široke uporabe tradicionalnega znaka gotovo smiselno. Navezava na tradicijo po drugi strani ne sme biti pretesna, saj znak pri preveliki podobnosti s staro markacijo svoje osnovne naloge, označevanja specifičnih gorsko kolesarskih stez in razlikovanja od pohodniških ter gorskih poti, ne bi opravljal. Kainz je dilemo rešil z uporabo drugih barv (belo-modra kombinacija namesto belo-rdeče), predvsem pa z drugačno grafično zasnovo znaka. Namesto nevtralne in inertne krožne oblike knafelčeve markacije je izhajal iz dinamične diagonale stilizirane gonilke gorskega kolesa, ki »prebada« knafelčevo izhodiščno krožnico. Rezultat se zdi zanimiva in uravnotežena odslikava realnega stanja gorskega kolesarstva: kombinacija dobro vpeljane tradicije gorskega pohodništva in relativno nove, še neregulirane in zato včasih nevarne prakse gorskega kolesarstva.

1

O predlogu za enotno markiranje gorsko kolesarskih poti so že zaokrožila različna mnenja. Eno izmed njih je na svojem blogu v prispevku z zgovornim naslovom »Vitezi napadalne gonilke« objavil gornik in pisec Borut Peršolja. Kaj pa mislite bralci spletne strani Outsider.si? Je nov predlog posrečena metamorfoza tradicionalne slovenske markacije za novo rabo, ki potrebuje ustrezno regulacijo in označbe, ali pa preveč agresiven znak, ki bi neupravičeno posegal v obstoječe in vpeljano oblikovanje?

Miloš Kosec

Avtor in vir ilustracij: Matej Kainz, http://www.markiraj.si/

Mailchimp brez napisa

Povezani članki