Oblikovalski studio De Zion je mlado podjetje, ki se ukvarja z različnimi oblikovalskimi disciplinami – od interierjev do grafike, izdelovanja 3D vizualizacij, fotografije in filma. Eden izmed njihovih projektov je notranja ureditev prostornega družinskega domovanja v Ljubljani.

Dvojček, ki ga je projektiral Atelje S, zgradila pa Alfa Natura, stoji na Brodu v Ljubljani, v zgoščenem naselju enodružinskih hiš. Bivalni enoti imata omejeno zunanjo površino, ki je na vseh straneh obdana s sosednjimi hišami in vrtovi, a kljub temu ponuja določeno mero zasebnosti in umirjenosti. Nik in Suzana sta se zato pri zasnovi interierja ene izmed bivalnih enot osredotočila na povezavo dnevnih prostorov z vrtom na način, da se notranjost pretaka v zunanjost in obratno.

Razporeditev elementov v pritličju izhaja iz želje naročnikov po prostoru za druženje z družino in prijatelji. Iz kuhinje lahko gostitelji sodelujejo pri dogajanju v jedilnici, dnevni sobi in celo na terasi. Pretočnost prostora je delno omogočena zaradi prostornosti samega volumna; kljub temu sta oblikovalca izkoristila vsak možen kotiček za shranjevalne in servisne površine, s čimer sta dosegla izčiščeno estetiko in zračnost ambienta. Enotna lesena kuhinjska stena sledi temu principu in poleg omar vključuje vrata, za katerimi se skriva shramba. Vse prostorske sklope pritličja kot središčni element poveže dizajnerski kamin.

Iz družabnega in odprto zasnovanega dnevnega prostora se v hiši po vertikali stopnjuje zasebnost in umirjenost prostorov. Ambientalno osvetljene stopnice vodijo v nadstropje z otroškimi sobami. Te so minimalistično oblikovane z namenom prilagajanja potrebam in okusu otrok tekom odraščanja. Vrhnja etaža je pribežališče staršev, kraljevski prostor samo za njih, kjer kopalnica ne potrebuje vrat in kjer domuje kopalna kad z razgledom.

Posamezni prostori se povezujejo z nevtralno barvno paleto in svetlim hrastovim lesom, ki modernemu interierju doda toplino. Prvi cilj oblikovalcev je bil zasnovati funkcionalen ambient, pri izbiri materialov in pohištva pa je bila pomembna predvsem kvaliteta in trajnost.

Notranja oprema: Studio De Zion
Arhitektura: Atelje S
Izvajalci: Alfa Natura
Lokacija: Brod, Ljubljana
Površina hiše: 180m2
Velikost parcele: 250m2
Leto izvedbe: 2018

Besedilo: Gaja Golob

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja