P1050204
Otroške sanje – malo drugače

Drevesna hišica na otoku Krku

Trdno verjamem in z gotovostjo trdim, da sanje o hišici na drevesu, uresničene ali zavrte, pomenijo enega najbolj univerzalnih spominov otroštva. Kaj to praarhitekturno tipologijo dela tako privlačno za otroško domišljijo? Prav gotovo med drugim thoreaujevski moment bega iz sive civilizacije nazaj v pisano naravo, preprosto in prvinsko. Obljuba lastnega prostora, mikrokozmosa neomejenih možnosti, dvignjenega visoko nad pravila in omejitve sveta odraslih. Je logičen zaključek vzpona na drevo, točko varnosti, široko odprtega pogleda, pa naj bo to med vznemirljivim rabutanjem sosedovih poljščin ali med napeto igro skrivalnic.

S tem premislekom ni nenavadno, da sta se hrvaški arhitekt Ivan Juretić in naročnik, bobnar Tonči Grabušić – oba nadvse kreativni osebnosti – odločila sanje uresničiti. A Juretić se je, kot že večkrat v svojem raznovrstnem opusu, naloge lotil povsem samosvoje. Namesto naivnega pristopa v smislu neposredne interpretacije otroške vizije je to zgostil v polje popolne oblikovalske svobode forme, da je tako lahko izkoristil prednosti dane »odrasle« situacije. Čeprav skromnih 8 m² veliko hišo tvorijo prefabricirani leseni elementi (izdelani v Juretićevi delavnici in sestavljeni na lokaciji), razkošno panoramsko okno in LED-razsvetljava z oblikovalskim podpisom namesto v okolici najdenih odpadnih desk in polivinila iz očetove garaže, se nedvomno ponaša z veliko mero otroške navihanosti. Ta se kaže v razgibani geometriji, saj v celotni zasnovi skorajda ni ortogonalno postavljenega elementa ali pravega kota. Stebri se nagibajo navzven, vogali bežijo daleč v prostor, okna in vrata spominjajo na nenatančno izrezan kolaž z ur likovnega pouka. Zasnova se prilagaja lokaciji – parceli in stoletnemu hrastu, na katerem sloni – a nikjer preveč, da ne izgubi razigrane svobode forme, ki jo dodatno povzdiguje nad svet tipskih opečnatih hiš in gradbenih dovoljenj. Mislim, da bo Tonči s svojo novo pridobitvijo zadovoljen. In njegova desetletna hči še toliko bolj.

 

Arhitektura: Ivan Juretič
Lokacija: Otok Krk
Leto izvedbe: 2017
Besedilo: Tim Troha
Foto: Ivan Juretič

Projekt smo objavili v Outsider #10, poletje 2017

Napovedujemo: v prihajajoči številki Outsider #13, bomo objavili zanimiv in inspirativen pogovor z arhitektom Ivanom Juretičem. Pogovarjala se je Ana Malalan. Izide marca 2018. Naročite se!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki