Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu.

Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in medijev. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši gostje bodo zanimivi ustvarjalci, opazovalci in prebivalci – prostora.

V sredo, 7. julija, ob 20.45 se bo z gostjo Manco Juvan pogovarjala Klara Širovnik.

Manca Juvan, foto osebni arhiv

Manca Juvan je diplomirana fotografinja in večkrat nagrajena ustvarjalka. Sodeluje z več slovenskimi mediji in objavlja v tujih, kot so The Times, The Sunday Times in The Guardian. Nazadnje smo njeno reportažo z ljubljanskih ulic zasledili v časopisu The New York Times. Leta 2017 ji je s fotografsko monografijo Guardians of the Spoon uspelo na podelitvi nagrad International PhotoBook Awards v Los Angelesu. Že leta 2011 je fotografska agencija in fundacija Magnum izbrala njo in še dva fotografa ter jim podelila štipendijo za študij fotografije in človekovih pravic na univerzi v New Yorku, ista fundacija pa ji je sredstva nato podelila tudi v letih 2012 in 2016. Leta 2010 je pri založbi Sanje izdala svojo prvo fotomonografijo Afganistan: neobičajna življenja, ki je rezultat njenega dela v Afganistanu med letoma 2003 in 2009. Leta 2012 je sledila še angleška izdaja knjige. Nedavno je v soavtorstvu z Jeffom Bickertom, Blažem Budjo in Savo Kosmač javnost dosegla tudi umetniška knjiga Trubarjeva: Izrazi ulice v spreminjanju, ki osvetljuje Trubarjevo ulico in življenje, ki je tu nastalo.

Serija Mladi Iranci, foto Manca Juvan

Z Manco Juvan bomo med drugim govorili tudi o etičnih vprašanjih fotografskega poklica. Zanimalo nas bo, kako vstopiti v prostor, ki ti ni domač, in v njem preseči pogled »turista«.

V četrtek, 8. julija, se bo z arhitektom Matejem Gašperičem o uporabniški izkušnji v arhitekturi pogovarjala Nina Granda.

Matej Gašperič, foto osebni arhiv

»Kaj počnem? Hm …  50% časa se ukvarjam s horizontalno hišno kanalizacijo, 50% časa pa z upravnimi enotami. Ostalo pa z arhitekturo. ;)
OK. Brez heca.
Naš biro je osredotočen na enodružinske hiše, grajene iz naravnih materialov, energetsko učinkovite in s posebno pozornostjo za prostor, v katerega so umeščene in za ljudi, ki so jim namenjene. In tu pridemo do bistva: Kdo so naši naročniki? Spoštljivi ljudje. Navdihujoči posamezniki in družine, ki si želijo živeti polno in uravnoteženo življenje. Nagnjeni k preživljanju časa zunaj. Takšni, ki se čutijo povezani z naravo. Popotniki. Ljudje, ki jim televizija ne pomeni središča njihovega življenja. Ki dajejo senci prednost pred klimatsko napravo in si želijo doma, ki se bo zlil z naravo. To so ljudje, ki si jih izbiramo za svoje naročnike. In oni izbirajo nas.«

V petek, 9. julija, pa sledi pogovor s pisateljico in prevajalko Zarjo Vršič.

Zarja Vršič

Zarja Vršič (1993) je zaposlena kot mlada raziskovalka in asistentka na Oddelku za prevajalstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Obenem deluje kot prevajalka in pisateljica. Leta 2019 je izdala zbirko kratkih zgodb Kozjeglavka, s katero je bila med drugim nominirana za najboljši prvenec leta. Za prevod zbirke Zemljevôden Eugèna Guillevica je prejela tudi nagrado Radojke Vrančič za najboljši prevod med mladimi prevajalci.

V torek, 27. julija, ob 20.30 se bo z gostom Gašperjem Tkačikom pogovarjala Nina Granda.

Dr. Gašper Tkačik je fizik, diplomiral na Univerzi v Ljubljani, doktoriral na Univerzi v Princetonu, dela kot mentor in profesor na institutu IST Austria blizu Dunaja, ki se ukvarja z biofiziko, predvsem s tem, kako celice in organizmi procesirajo informacije in se odzivajo na zunanje dražljaje. Teme pogovora bodo posvečene dosežkom sodobne znanosti v vsakdanu, vlogi znanosti v času epidemije, pogledu na priložnosti Slovenije in vznemirljivim vprašanjem prihodnosti.

Dogodki so na ogled brezplačno, naše delo pa lahko podprete z nakupom ali naročilom revije Outsider.

Celoletna naročnina

Ena misel na “Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja