TRAFIKA_fb_event-1-logo1
Outsiderjev ulični festival pogovorov in idej: Trafika ob sončnem zahodu

Trafika je končno dobila svoj električni priključek! Povezan je na javno razsvetljavo. Ko se v mestu prižgejo luči, elektriko po novem dobi tudi Plečnikova trafika na Vegovi. In začne se ulični pogovorni festival Trafika ob sončnem zahodu.

Srečevali se bomo s sogovorniki iz sveta arhitekture, umetnosti in medijev. Skupni imenovalec vseh srečanj bo prostor – tudi naši gostje bodo zanimivi ustvarjalci, opazovalci in prebivalci – prostora.

V sredo, 7. julija, ob 20.45 se bo z gostjo Manco Juvan pogovarjala Klara Širovnik.

Manca Juvan, foto osebni arhiv

Manca Juvan je diplomirana fotografinja in večkrat nagrajena ustvarjalka. Sodeluje z več slovenskimi mediji in objavlja v tujih, kot so The Times, The Sunday Times in The Guardian. Nazadnje smo njeno reportažo z ljubljanskih ulic zasledili v časopisu The New York Times. Leta 2017 ji je s fotografsko monografijo Guardians of the Spoon uspelo na podelitvi nagrad International PhotoBook Awards v Los Angelesu. Že leta 2011 je fotografska agencija in fundacija Magnum izbrala njo in še dva fotografa ter jim podelila štipendijo za študij fotografije in človekovih pravic na univerzi v New Yorku, ista fundacija pa ji je sredstva nato podelila tudi v letih 2012 in 2016. Leta 2010 je pri založbi Sanje izdala svojo prvo fotomonografijo Afganistan: neobičajna življenja, ki je rezultat njenega dela v Afganistanu med letoma 2003 in 2009. Leta 2012 je sledila še angleška izdaja knjige. Nedavno je v soavtorstvu z Jeffom Bickertom, Blažem Budjo in Savo Kosmač javnost dosegla tudi umetniška knjiga Trubarjeva: Izrazi ulice v spreminjanju, ki osvetljuje Trubarjevo ulico in življenje, ki je tu nastalo.

Serija Mladi Iranci, foto Manca Juvan

Z Manco Juvan bomo med drugim govorili tudi o etičnih vprašanjih fotografskega poklica. Zanimalo nas bo, kako vstopiti v prostor, ki ti ni domač, in v njem preseči pogled »turista«.

V četrtek, 8. julija, se bo z arhitektom Matejem Gašperičem o uporabniški izkušnji v arhitekturi pogovarjala Nina Granda.

Matej Gašperič, foto osebni arhiv

»Kaj počnem? Hm …  50% časa se ukvarjam s horizontalno hišno kanalizacijo, 50% časa pa z upravnimi enotami. Ostalo pa z arhitekturo. 😉
OK. Brez heca.
Naš biro je osredotočen na enodružinske hiše, grajene iz naravnih materialov, energetsko učinkovite in s posebno pozornostjo za prostor, v katerega so umeščene in za ljudi, ki so jim namenjene. In tu pridemo do bistva: Kdo so naši naročniki? Spoštljivi ljudje. Navdihujoči posamezniki in družine, ki si želijo živeti polno in uravnoteženo življenje. Nagnjeni k preživljanju časa zunaj. Takšni, ki se čutijo povezani z naravo. Popotniki. Ljudje, ki jim televizija ne pomeni središča njihovega življenja. Ki dajejo senci prednost pred klimatsko napravo in si želijo doma, ki se bo zlil z naravo. To so ljudje, ki si jih izbiramo za svoje naročnike. In oni izbirajo nas.«

V petek, 9. julija, pa sledi pogovor s pisateljico in prevajalko Zarjo Vršič.

Zarja Vršič

Zarja Vršič (1993) je zaposlena kot mlada raziskovalka in asistentka na Oddelku za prevajalstvo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Obenem deluje kot prevajalka in pisateljica. Leta 2019 je izdala zbirko kratkih zgodb Kozjeglavka, s katero je bila med drugim nominirana za najboljši prvenec leta. Za prevod zbirke Zemljevôden Eugèna Guillevica je prejela tudi nagrado Radojke Vrančič za najboljši prevod med mladimi prevajalci.

Dogodki so na ogled brezplačno, naše delo pa lahko podprete z nakupom ali naročilom revije Outsider.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki