p-plus-borsic-pisarne-bright-19-web
P PLUS arhitekti: Pisarne BRIGHT

P PLUS arhitekti so avtorji novih prostorov produkcijske hiše Bright, ki ima v portfoliu dela za kliente, kot so Google, Pitch, VW, A1, Clue, Outfit7, Hisense in še veliko drugih. Naročnik je po naravi svojega dela vajen razmišljanja o prostoru in uporabe obstoječih ambientov, zato je odločitev za nove pisarniške prostore videl kot priložnost, da sodeluje pri vzpostavljanju prostora in scene za lastno delo.

Pisarniški prostori se nahajajo v pritličju stolpnice na Dunajski cesti, ki stoji odmaknjena od mestne vpadnice, tako da pred sabo tvori trg prijetnega merila. Na prisotnost kreativne agencije v desnem traktu pritličja opozarja svetlobni pano nad njenim uličnim pročeljem z retro izpisom citata »It’s just a moment this to shall pass« iz pesmi skupine U2 – napis se v različnih obdobjih spreminja in osvežuje.

Predhodno so se tu izmenjali različni poslovni najemniki, ki so zapustili pregrajen prostor, z manj kvalitetnimi materiali, ki niso dopuščali ponovne uporabe. Zato je bila enotna odločitev arhitektov in naročnika, da pisarne maksimalno odprejo na obe strani v osi vzhod–zahod, med trgom ob Dunajski ter sosesko enodružinskih hiš in vil v zaledju stolpnice.

Prav tako so se v želji po ambientu, ki ne bi bil pisarniško sterilen, že v začetku odločili za vidnost armiranobetonske skeletne konstrukcije. Ob čiščenju predhodnih plasti so razkrili tudi celoten bočni zid v prvotnem (gradbiščnem) stanju in njegova neposredna pojavnost jih je prepričala, da ga ohranijo takega, kot je.

Osrednji izziv zasnove je bil, kako vzpostaviti željeno naravno osvetljenost in odprtost preko celotne etaže, pri tem pa zadostiti vsem funkcionalnim zahtevam produkcijskih procesov. Potrebni so raznoliki in fleksibilni prostorski ambienti za različne faze kreativnega dela ekipe, ki številčno niha glede na število in velikost projektov. Rešitev so našli v krožnem tlorisu: v središče so postavili sejno sobo, ki s steklenimi stenami ohranja transparentnost v osi tlorisa. Ob bočno steno na širši strani prostora so umestili čajno kuhinjo, ki skupaj s sedežno garnituro v kotu definira bolj sproščen ambient. Odprti prostor je organiziran s pomočjo geometrije svetil, ki označuje podprostore.

Celoto povezuje enoten betonski tlak in oprema, ki s preostalimi ploskvami v beli barvi tvori nevtralno in svetlo ozadje, napaberkovani kosi opreme in rastlinja pa v prostor nove »delavnice« kreativne produkcijske hiše vnašajo sproščenost in odtenke življenja.

Tloris

Ime projekta: Pisarne BRIGHT
Avtor projekta: P PLUS arhitekti
Investitor: Bright d.o.o.
Lokacija: Dunajska cesta, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019–2020
Leto izvedbe: 2021
Površine: 180 m²

Projektanti: Primož Boršič, Nejc Juritsch, Saša Grujić
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: MMAJ d.o.o.
Notranja oprema: Mizarstvo Podjed Matjaž s.p., Mizarstvo Štolfa, Intra Lighting d.o.o., Steklarstvo ROJS d.o.o.

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Primož Boršič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki