murgle-serija-1-obdelano-7
P Plus Arhitekti: Večstanovanjska stavba M

Večstanovanjska stavba M z desetimi stanovanjskimi enotami v ljubljanskih Murglah je delo arhitektov iz pisarne P PLUS arhitekti.

Stavba se odmika od roba parcele, da bi pred vhodom ustvarila širok in ozelenjen predprostor. V svoji zasnovi so arhitekti upoštevali obilo zelenja, ki je že prisotno na lokaciji. Sicer velik volumen stavbe je tako z dveh prometnih cest, ki oklepata parcelo, komajda opazen. Arhitekti so veliko pozornost posvetili oblikovanju tako zunanjost kot notranjosti, ki lovi ravnotežje med ekonomiko projekta in lokalnim kontekstom. V pritličju, kjer ima uporabnik stik z objektom, je na fasado umeščen klinker, višje pa ležijo poudarki v polni opeki, ki se v igrivem poklonu velikanom ljubljanske arhitekture poigravajo s strukturo in zamikanjem.  Posebnost stavbe so pozorno obdelani poudarki in detajli, kot na primer brušeni betonski stebri, obrtniško dodelane kovinske ograje na fasadi ter na stopniščih, terrazzo tlaki po hodnikih ter na policah teras in lož. Okna stavbe so postavljena na nizkih parapetih (45cm), ki vplivajo na fasadne proporce ter v stavbo vpeljujejo obilo svetlobe, uporabnika pa povežejo z zeleno okolico.

 

V stavbi se nahaja deset stanovanjskih enot različnih velikosti – v pritličju dve atrijski stanovanji, nad tem kombinacija različno velikih stanovanj v dveh enakih nadstropjih, na vrhu pa kraljujeta dva penthousa z velikima terasama. Ena odpira poglede na ljubljanski grad, druga pa na Krim.

tloris pritličja

tloris 2. nadstropja

tloris najvišje etaže

Ime projekta: Večstanovanjska stavba M
Lokacija: Ljubljana, Slovenija
Leto izvedbe: 2020
Površina: 2565 m2
Naročnik: INTERMEDIA INŽENIRING d.o.o.
Ekipa: Primož Boršič M.Arch., Dejan Semič mag.inž.stavb., Anamarija Fink M.Arch., Karmen Leber Hohkraut u.d.i.a.
Fotografije: Primož Boršič

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki