DSC_6235
Peter Kovač: Spominska kapelica Davu Karničarju

Davo Karničar, slovenski alpinist je septembra 2019 umrl v delovni nesreči na svojem gorniškem centru v Dolini Ravenske Kočne. Leto dni po tragičnem dogodku so se nanj spomnili s postavitvijo spominske kapelice. 

Kapelica je umeščena v alpski kontekst, sredi jase na koncu Doline Ravenske Kočne, kjer je imel Karničar v sklopu svojega vikenda željo ustvariti gorniški center. 

Kapelica je postavljena visoki nadmorski višini (1050 m) neposredno pod severno steno Grintovcev v sklopu gorniškega centra. Kapelica je načrtovana kot prostostoječ prostorski element v človeškem merilu. 

Glavni element kapelice je trokraka alpska streha z naklonom 75°, ki oblikovno odgovarja tako zahtevnim klimatskim razmeram (velike količine snega). Skupaj z obstoječimi objekti, grajenimi v alpskem slogu in visokimi smrekovimi drevesi sestavlja prostorsko kompozicijo.

Zasnova kapelice temelji na prepletu simbolike in duhovnosti. To je trojica podob, ki so umeščene v tri niše, ki so v arhitekturnem konceptu obravnavane enakovredno. Te so združene v enoten element trokrake strehe, krite z macesnovimi skodlami s troslojnim prekrivanjem. Masivna macesnova polica je podprta s sedmimi podporami različnih velikosti, ki predstavljajo negativ smučin, ki jih je Davo pustil na spustih s sedmih najvišjih vrhov celin.

Podobe, ki so predstavljene v treh nišah so nastale v sodelovanju z akademsko slikarko Irino Pušnik Mouravievjevo. Predstavljajo tri svetnike, povezane s Karničarjevim življenjem in so usmerjene vsaka v svojo stran – sveti Bernard (zavetnik alpinistov) proti Češki koči, sveti Martin (zavetnik Dava Karničarja) proti Jezerskem in vstali Jezus proti mestu, kjer se je Karničar tragično ponesrečil.

Izdelava kapelice se je odvijala v oteženih epidemičnih razmerah z željo po zaključku izvedbe do septembra 2020. Prvotni načrt, da se notranji del kapelice izvede v vidni armirano-betonski izvedbi ‘in situ’ je nadomestila montažna lesena skeletna konstrukcija z zaprtimi stranicami iz surovih vlakno cementnih plošč. Prefabrikat je bil izveden v delavnici, pripeljan na lokacijo in pričvrščen na jekleni čevelj, ki je vezni člen med kapelico in predhodno izvedenim armirano-betonskim temeljem.

Davo Karničar se je med letoma 2000 in 2006 kot prvi zemljan s smučmi spustil z najvišjih vrhov vseh sedmih celin – Azije (Everest, 8848 metrov nad morjem, 7. oktober 2000), Afrike (Kilimandžaro, 5895 metrov, november 2001), Evrope (Elbrus, 5642 metrov, maj 2002), Južne Amerike (Aconcagua, 6962 metrov, januar 2003), Avstralije (Mount Kosciuszko, 2228 metrov, avgust 2003), Severne Amerike (Denali, 6190 metrov, junij 2004), Antarktike (Mount Vinson, 4892 metrov, 28. november 2006).

Ime projekta: Spominska kapelica Davu Karničarju
Avtor projekta: Peter Kovač abs. arh.
Investitor: Zasebni
Fotograf: Peter Kovač, osebni arhiv
Lokacija: Dolina Ravenske Kočne

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2020
Površine: 1 m²

Projektanti: Peter Kovač abs. arh.
Avtorica podob: Irina Pušnik Mouravieva, akad. slik.
Prostorska umestitev: Geoplan d.o.o.

Izvajalci:
Idejni iniciator: dr. Jurij Gorjanc
Koordinator del: Ivan Sekavčnik u.d.i.s.
Lesena podkonstrukcija: Dominik Žagar
Jekleni čevelj: Rado Oražem
Strešna kritina – skodle: Bojan Koželj
Temeljenje: lokalna skupnost (Franc in Milan Zadnikar, Stane Frantar, Janko Drnovšek, Marta in Izidor Karničar)
Ureditev okolice: lokalna skupnost (Ivanka Močnik, Franci in Slavi Čarman ter Ivan Zadnikar)
Dobavitelji gradbenih materialov:
(Lesena nosilna konstrukcija, Dobavitelj strešne kritine, Dobavitelj fasadnih elementov, Dobavitelj izolacijskega materiala)
Čelne plošče niš – Swisspearl

Mailchimp brez napisa

Povezani članki