00
Plečnikova odličja 2018

Danes so bila v veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podeljena Plečnikova odličja za leto 2018. Najvišja slovenska priznanja za arhitekturno usvarjalnost se podeljujejo od leta 1973, ko je bil ob stoti obletnici rojstva Jožeta Plečnika na pobudo delovnega kolektiva Ambient iz Ljubljane ustanovljen Sklad arhitekta Jožeta Plečnika, ki danes deluje v okviru Društva arhitektov Ljubljane. Nagrado skupaj podeljujejo arhitekturna stroka, Mestna občina Ljubljana (MOL) in Republika Slovenija.

Letošnja odličja sestavljajo glavna Plečnikova nagrada, ki je bila podeljena arhitektoma Vesni in Mateju Vozliču za ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga, Plečnikovi  medalji za aktualni realizaciji, ki so ju prejeli Katja Cimperman, Matej Blenkuš in Anja Cvetrežnik za Hišo za preživetje v Trebčah ter Majda Kregar in Miha Kerin za prenovo Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu, Plečnikova medalja za pomembo delo s področja arhitekturne teorije, kritike in strokovne publicistike, ki so jo prejeli Luka Skansi, Bogo Župančič, Martina Malešič, Primož Fijavž in Boštjan Botas Kenda za postavitev in oblikovanje razstave ter kataloga »Soseske in ulice: Vladimir Braco Mušič in arhitektura velikega merila« ter študentsko Plečnikovo priznanje, ki ga je prejel Aljoša Kotnjek za magistrsko delo Sledi kultur kamna in rože v Ravnikarjevem oblikovanju. Žirija je petim arhitekturnim realizacijam podelila tudi nominacije za nagrado. Nagrajena in nominirana dela so do konca maja razstavljena v Galeriji Dessa.

PLEČNIKOVA NAGRADA: Ureditev nabrežij Ljubljanice od Tromostovja do Zoisove ceste, vključno z ureditvijo Novega trga

avtorja: Vesna in Matej Vozlič

»Celostne, ambiciozne in dosledne ureditve nabrežij in javnih prostorov ob reki Ljubljanici od Tromostovja do Zoisove ceste, ki sta jih v preteklih desetletjih zasnovala Vesna in Matej Vozlič, so dokaz, da je v današnjem času mogoče in nujno urejati javni prostor v velikem merilu. Vendar pa ureditve Vesne in Mateja Vozliča niso celostne umetnine, vsaj ne v smislu, da so statične in nespremenljive. Tu ne gre za avtorski klicaj, za avtonomno potezo, ki bi jo lahko oddvojili od okolice in jo osamosvojili. Prej so vaje v ojačevanju vsega, kar je okrog njih že bilo. Za desetletja doslednosti in neomajno sledenje  viziji celote, ki je bila izbojevana na polju javnega prostora, trenutno najobčutljivejšem bojišču med javnim in zasebnim, arhitektoma Vesni in Mateju Vozliču podeljujemo Plečnikovo nagrado,« je zapisala žirija.

PLEČNIKOVA MEDALJA ZA AKTUALNO REALIZACIJO: Hiša za preživetje, Trebče

avtorji: Katja Cimperman, Matej Blenkuš in Anja Cvetrežnik

»Na pobočjih, ki so bila pred stoletji izkrčena zaradi do skrajnosti prignane potrebe po preživetju, gesta Hiše za preživetje odpira novo možnost, kako je tu in zdaj mogoče bivati in živeti na način, ki je vreden tako lastne zgodovine kot globalne, družbeno in ekološko odgovorne prihodnosti. Za prispevek k razmisleku o sodobni poselitvi podeželja in za dosledno ter obenem neprisiljeno izvedbo Hiše za preživetje podeljujemo Plečnikovo medaljo za arhitekturno realizacijo Katji Cimperman, Mateju Blenkušu in Anji Cvetrežnik.« (iz poročila žirije)

 

PLEČNIKOVA MEDALJA ZA AKTUALNO REALIZACIJO: Prenova Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu

avtorja: Majda Kregar in Miha Kerin

»Za dediščino, ki je usedlina različnih in pogosto tudi nasprotujočih si zgodovinskih silnic, zato ni in ne more biti nevtralnega recepta. Avtorja prenove Hribarjeve dvorane na Ljubljanskem gradu se tega zavedata in poglobljeno razumevanje konteksta tankočutno in obenem suvereno nadgrajujeta z avtorskim jezikom. Za celovito in suvereno gesto prenove interjerja, ki je dokaz, da je možen avtorski in ravno zato tudi do dediščine in zgodovinskega konteksta občutljiv in subtilen pristop, podeljujemo Plečnikovo medaljo za arhitekturno realizacijo Majdi Kregar in Mihi Kerinu.«  (iz poročila žirije)

PLEČNIKOVA MEDALJA ZA POMEMBO DELO S PODROČJA ARHITEKTURNE TEORIJE, KRITIKE IN STROKOVNE PUBLICISTIKE: Postavitev in oblikovanje razstave ter kataloga »Soseske in ulice: Vladimir Braco Mušič in arhitektura velikega merila« ter strategije njegove predstavitve strokovni in širši javnosti

Avtorji: Luka Skansi, Bogo Župančič, Martina Malešič, Primož Fijavž, Boštjan Botas Kenda

»Stanovanjske soseske, grajene v času Jugoslavije od 50ih do 70ih let, so najžlahtnejši rezultat herojskega obdobja urbanističnega načrtovanja naše nedavne preteklosti. Raziskovalni projekt  »Soseske in ulice. Vladimir Braco Mušič in arhitektura velikega merila.« postavi ta, najsijajnejši prispevek planske stanovanjske gradnje, v kontekst političnih in družbenih dogajanj in strokovnih dognanj po svetu, prikaže, kako so ti vplivali nanj, obenem pa prav zaradi tega lahko izpostavi njegovo izvirnost. Razstava in katalog izkazujeta temeljit študijski pristop, za preglednost in vizualno učinkovito predstavitev materije, ki v času razprodaje javnega nepreklicno postaja naša dediščina in kliče po obrambi kolektivne gradnje kot tiste, ki gradi odgovorno do prostora.« (iz poročila žirije)

ŠTUDENTSKO PRIZNANJE: Sledi kultur kamna in rože v Ravnikarjevem oblikovanju (magistrsko delo)

Avtor: Aljoša Kotnjek, mentor doc. Rok Žnidaršič, UL, Fakulteta za arhitekturo UL

»Magistrsko delo je s tematizacijo arhitektovih zapiskov iz leta 1950, nastalih ob branju Knjige o čaju japonskega pisatelja Okakure Kakuzoja, odprlo povsem novo možno polje interpretacije Ravnikarjeve spomeniške arhitekture. Zrelost dela dokazuje tudi jasna artikulacija stališča, da ne gre za invencijo, ki razveljavlja do sedaj sprejete razlage Ravnikarjevega dela, ampak za intelektualno upravičeno dopolnitev. Študentsko priznanje je podeljeno za svežino in doslednost raziskovalnega dela, ki dokazuje nujnost novih interpretacij osrednjih slovenskih arhitekturnih opusov, ter za pogum lotevanja tem, ki so sicer obsojene na margino.« (iz poročila žirije)

 

NOMINACIJE:

Projekt prenove Kraljeve Hiše na golf igrišču Bled

Avtorja arhitekture: Jurij Sadar in Boštjan Vuga

Avtorica krajinske arhitekture: Darja Matjašec

 

Projekt širitve tovarne TEM Čatež pri Trebnjem

Avtorji: Rok Jereb, Blaž Budja in Nina Majoranc

Avtor krajinske arhitekture: Dušan Stupar

 

Stanovanjski objekti Brdo F6, Ljubljana

Avtorji: Matija Bevk, Vasa Perović in Davorin Počivašek

 

Villaverde resort Fagagna

Avtor: Aleš Prinčič

 

Vstopni paviljon v Arboretum Volčji Potok 

Avtorja: Maruša Zorec, Matjaž Bolčina

Avtorja krajinske arhitekture: Tomaž Stupar in Dušan Stupar

 

Naročite se na revijo Outsider!

 

Celoletna naročnina

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki