plusminus30-aftr_KAB6782-2402-1200px
Plusminus30: Bistro Aftr

Arhitekti Plusminus30 so z drzno rabo barve in ponovno uporabo opreme prostor obstoječe prestižne restavracije na Nazorjevi ulici v središču Ljubljane preoblikovali v barviti urbani bistro.

Naročnik je želel brez večjih gradbenih posegov doseči preobrazbo razmeroma resnega interierja restavracije, ki jo je v nadaljnjem razvoju omejevala omejena površina lokala, v bolj sproščen ambient bistroja, hotel pa je ohraniti tudi čim več obstoječe opreme. Ponovna uporaba je tako postala ena osrednjih posebnosti projekta.

»Od lastnikov smo dobili zanimivo zahtevo, naj naredimo čim lepši lokal za čim manj denarja,« razložijo avtorji prenove. »Ambient naj bo zelo privlačen, a ne sme prevzeti pozornosti krožnikom s hrano!«

Glavna poteza prenove je tako izbira enotne barve, v katero so potopili posamezne sobe bistroja. Osrednji in največji prostor ob ulici s točilnim pultom je v celoti obarvan v pastelno modro, vključno z mizami in stoli, ki so edini povsem novi elementi pohištva. Dva manjša separeja v ozadju lokala sta preoblečena v rožnat odtenek, najbolj odmaknjen prostor v notranjosti pa zaznamuje zelena barva.

Arhitekti svoj pristop imenujejo »freeze design« (»zamrznjeno oblikovanje«, besedna igra z žargonskim izrazom »design freeze«, ki označuje »zamrznitev« oblikovalskih odločitev v procesu razvijanja projekta).

Barvne izbire dopolnjujejo oblikovalski kosi, med katerimi izstopajo stropna svetila z vezenino oblikovalk Julije Zornik Strle in Almire Sadar, ki so več kot desetletje stala v skladišču proizvajalca. Z uporabo v tem interierju – pred tem so jih prebarvali v izbrani odtenek – so jih rešili pred odpadom.

Poseben likovni pečat osrednjemu prostoru bistroja daje delo umetnika Leona Zuodarja: avtorski grafit z neonskim znakom tematizira gastronomijo in igrivi duh bistroja, ki ob večerih z barvno osvetlitvijo in ob zvokih elektronske glasbe doživi še eno preobrazbo.

Tloris
Prerez
Pred prenovo

 

Ime projekta: Bistro Aftr
Avtor projekta: Plusminus30
Investitor: Innzenga d.o.o.
Lokacija: Nazorjeva ulica, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2023
Leto izvedbe: 2023

Površina: 150 m²

Projektanti: Barbara Debevec, Bernard Podboj, Lara Melon in Jure Melon
Poslikava: Leon Zuodar

Izvajalec notranje opreme: Pohištvo Čarman
Tapeciranje: Tapetništvo Kršinar

Dobavitelji:
Notranja oprema: Strle svetila, Beltram (stoli)

Foto: Miran Kambič
Pripravil: L. J.

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki