krater_0809-6156(1)
Poletna šola Krater: Javno vodstvo po biomaterialih

Po skoraj dveh tednih se je zaključila Poletna šola Krater, na kateri so se oblikovalci in arhitekti ukvarjali z razvojem novih materialov iz lokalnih bioloških odpadkov. Ustvarjalni laboratorij v gradbeni jami, kjer začasno obratujeta lesna in papirna delavnica ter laboratorij za gojenje gob, je 12 udeležencem_kam poletne šole omogočil eksperimentiranje z lokalnimi surovinami, načrtovanje novih krožnih ekonomij in povezovanje v skupnost okoljsko odzivnih ustvarjalcev.

Eden izmed rezultatov poletne šole je prototip sadilnih platojev iz gobjih micelijev in zlate rozge. Odstranjevanje invazivnih rastlin iz kmetijskih površin so kmetje namreč dolžni redno izvajati, z novim produktom bi jih lahko uporabili za vzgojo ekoloških sadik.
Oblikovalca iz obalne regije sta med poletno šolo pridobila hitosan, bioplastiki podben material iz oklepov rakov, ki jih zavržejo restavracije z morsko hrano. Nov material bi lahko nadomestil plastično embalažo v ribarnicah, zaradi njegovih antiseptičnih lastnosti pa avtorja razmišljata tudi o njegovi uporabi za čiščenje odpadnih voda.

Sanacijska dela, ki so potekala na Dunajski cesti ob gradbeni jami, so bila povod za razmislek o krožnih ekonomijah na področju arhitekture in gradbeništva. Izkopane materiale, ki nastanejo kot posledica gradbenih del v mestih, bi lahko lahko uporabili za gradnjo novih socialnih stanovanj v Ljubljani. Poleg načrtovanja inovativnih izdelkov so nastali tudi predlogi za nova partnerstva. Študentko produktnega oblikovanja so grozdne tropine in droži, ki nastanejo kot odpadek pri vinski industriji, inspirirale k povezovanju vinarjev in živinorejcev, saj le-te predstavljajo odličen vir za živalsko krmo.
Rezultat eksperimentiranja z glivnim micelijem so še inovativna orodja za opazovanje živega sveta na Kraterju. S slušalko in povečevalnikom iz gob bodo obiskovalci gradbeno jamo odslej lahko prepoznali kot življenski prostor številnih nečloveških prebivalcev.

V sredo, 30. junija ob 18.00 uri bo potekalo javno vodstvo po biomaterialih, kjer bodo pristoni ustvarjali in lokalni mentorji poletne šole! 

Več na: krater.si
Dogodek: Poletna šola krater: Javno vodstvo po biomaterialih

Mailchimp brez napisa

Povezani članki