gradbena jama 7 spodnja Siska
Prebijanje inercije realnosti

V peti številki revije Outsider smo objavili štiri projekte, ki so zaris štirih arhitekturnih front, ki so jih avtorice in avtorji projektov prepoznali kot tiste, na katerih je z arhitekturo mogoče in treba nekaj narediti, tukaj in zdaj.

Gre za izbor projektov, ki so nastali pri predmetu Analiza sodobne arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani kot odgovor na nalogo, ki je zahtevala, da študentje skicirajo svoje predloge za slovenski prispevek na letošnjem beneškem bienalu, z naslovom Poročanje s fronte. Kot osrednjo oporno in orientacijsko točko naloge sem postavila odlično opredelitev arhitekture, ki jo je v svojem povzetku bienala zapisal direktor Alejandro Aravena, da je namreč arhitektura spopadanje z inercijo realnosti – in da v teh spopadih arhitektura tudi zmaguje.

Študentje in študentke se poročila s fronte sicer niso lotili kot poročila o zmagah na frontah, ampak – kot je morda pričakovati od tistih, ki šele vstopajo na teren konstruiranja arhitekture – kot priložnosti za odpiranje front. To pa so naredili kot arhitekti, kar pomeni, da se niso ustavili zgolj pri opredelitvi problemov, ampak so hkrati naredili tudi naslednji korak: zarisali so strategije za njihovo reševanje, za izbojevanje zmag na vsaki od front, ki so jih odkrili. Vsem projektom, ki so tu predstavljeni, je skupna prav ta, afirmativna drža, ki jo zavzema tudi Aravena v svoji zasnovi bienala. Kot poudarja, je treba namesto pritoževanja, kako arhitekturi ne uspeva, kako izgublja svoje mesto in svojo vlogo v družbi, najti oz. identificirati vse tisto, kar je arhitekturi kljub vsemu uspelo, in na podlagi tega nadaljevati, vztrajno prebijati status quo, vztrajno afirmirati moč arhitekture v svetu.

 
Napisala: Petra Čeferin
MENTORSTVO IN VODENJE NALOGE:
Petra Čeferin, Aljoša Kolenc, Gašper Skalar, Danica Sretenovič; Fakulteta za arhitekturo, Univerza v Ljubljani, 2015/16

 

V nadaljevanju objavljamo naslove, avtorje in naslovne slike projektov. V celoti so objavljeni v peti številki revije Outsider.

 

Neznosna prostorskost
Avtorji/-ice: Nuša Gruden, Blanka Hrastnik, Petja Ogrinc, Domen Stražar

5

 

 

Dig a little deeper*
Avtorja: Tin Lasič in David Groleger

gradbena jama celovski dvori

image002

gradbena jama 7 spodnja Siska

 

Nauk favele

Avtorice: Martina Mataija, Ana Orlićč, Ariana Sušanj

favele6

favele 3

 

Videti arhitekturo
Avtorice: Zala Avguštin, Petra Hribar, Manca Pavlič, Monika Rečnik
sever garaza prednja stran

sever garaza zadnja stran

 

 

logo_SLO

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki