2
Življenje pod nenehno ploho podob

Današnja potrošniška kultura temelji na tleh inovacij in ustvarjanja trendov ter ima globoko povezavo vse od mode do arhitekture. Z drugimi besedami, kot je zapisal Italo Calvino, znani italijanski pisec in novinar: “Živimo pod nenehno ploho podob”.

Svet je vizualno-hedonistično popotovanje. Modernistično oblikovanje pod vplivom novih materialov in tehnologij je na splošno dajalo prednost razumu in vizualnemu izgledu produkta, medtem pa so naše telo in drugi čuti ostajali brezdomci, prav kakor tudi naši spomini, naša domišljija in naše sanje. Pozabili smo na materialnost, stavbarstvo se je odtrgalo od stvarnosti in obrti, arhitektura se je spremenila v odrsko sceno, prostori so postali osamljeni v hladnem, ter odmaknjenem kraljestvu lepega. Današnji izdelki instrumentalizirane tehnolgije skrivajo proces svoje izdelave.

Untitled-4

V našem osebnem projektu (Trash Design) smo se zatekli nazaj k materialom, tistim ki so bili že izdelani za določen namen. Tako smo zbrali zavržene materiale, tiste pozabljene, ki jih večina zavrže. Prispeli smo do aktualne teme, ki ji dandanes pravimo reciklaža.

Ropanje babičine omare je postalo kul. Spoznavanje materialov se ni začelo po običajni obrtniški poti, pač pa s predelavo, s spreminjanjem uporabnosti in novim možnosti uporabe. Zavrženim predmetom smo ponovno dali vrednost, celoten proces pa lahko označimo kot eksperiment z materiali.

6

Naše dogodivščine so se začele, ko smo se spogledovali z babičino staro žlico ob srkanju domače goveje juhice. Potencialni uporabnosti žlice so nam odprli nove dialoge. Jo lahko res uporabljamo samo kot pripomoček za prehranjevanje, ali ji lahko spremenimo uporabnost?

1

Je lahko stara paleta samo podstavek za posteljo? Razrezana, razstavljena rekonstruirana, z drugačno teksturo, lahko postane del garderobne omare, ali predelne stene, preoblečena v časopisni papir pa osrednja polica kuhinje. Žlice lahko nosijo kablovje nove luči, postanejo obešalniki za obleke, ali pa imajo okrasno vlogo kot podstavek za sveče.

Omejeni smo samo z našo domišljijo.

3

Besedilo: Katja Keržan

Trashdesign: Projektna ekipa pri prenovi stanovanja Vila Lent: Katja Keržan, Saška Žagar, Jurij Vahtar, Aleš Zorko, Brina Srebre

Fotografije: Nejc Ketiš 
 

Prijavi se na Outsider novice

 
 
 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki