OSMK_NFuzine_DSC0628_Projekt_foto_Marolt-web
Teja Savelli, Tine Kljun: Prizidek OŠ Martina Krpana v Novih Fužinah

Ljubljanske šole so premajhne za veliko število otrok, ki trkajo na vrata. Vsaka rast seveda prinaša s seboj izzive, in tako kot mnogo drugih šol se je tudi Osnovna šola Martina Krpana v ljubljanskih Novih Fužinah znašla v prostorski stiski in hkratni potrebi po vsestranski sanaciji stavbe iz leta 1982. Zaradi kar najbolj neoviranega izvajanja pouka so k zahtevnemu projektu celovite obnove in modernizacije pristopili fazno in se najprej lotili gradnje novega južnega trakta na mestu dotrajanega in nefunkcionalnega starega prizidka šole, ki leži med Ljubljanico in stanovanjskim naseljem.

Arhitekta Teja Savelli in Tine Kljun s sodelavci iz biroja Projekt d.d. (nova stavba AGRFT v Ljubljani, prenova gradu Štanjel) sta zasnovala dvoetažni objekt, v katerem je prostor našlo enajst učilnic s pripadajočimi sanitarijami in garderobami. Novogradnja z lastnim vhodom ima ob stopnišču tudi novo dvigalo, ki skupaj s prilagojenimi sanitarijami omogoča prijaznejšo rabo tudi gibalno oviranim.

Novo krilo pravilne pravokotne oblike povezuje s šolo ožji prehod, kjer se na spoju med obstoječim in novim nahaja tudi novi, dodatni vhod v šolo. Tloris je preprost in povzema razporeditev obstoječega trakta: ohranja se os osrednjega hodnika in obojestranska razporeditev učilnic. V pritličju se nahaja vhodna avla z garderobami in pet učilnic prve triade, v nadstropju pa je lociranih preostalih šest učilnic druge triade.

Arhitekti so izbrali zadržan pristop, ki tako po oblikovnih kot materialnih sredstvih spominja na čas kritičnoregionalnega modernizma. Njihov cilj je bil ustvariti povezano celoto, zato so ohranili višino in širino porušenega trakta, objekt pa podaljšali do predvidenega zunanjega igrišča. Tudi fasada prizidka povzema členitev fasade predhodne stavbe z uporabo aluminijastih fasadnih lamel, ki sledijo ritmu notranjih nosilnih sten. Tako vzpostavljena globina fasade je omogočila uporabo različnih materialov in arhitekturnih elementov. Osrednjo vlogo na fasadi dobi opečna obloga, ki se navezuje na silikatno opeko stavb v neposredni bližini osnovne šole, asketsko podobo pa poživljajo preproste opečne mreže.

Notranjost je podobno zadržana kot zunanjost. Materiali so zreducirani na minimum, toplino pa v prostor vnaša les in plutovinaste stenske obloge. Vidni beton zidov hodnika je v višini malih uporabnikov obarvan v pastelno beš barvo fasadnih lamel, ki prevladuje tudi pri notranji opremi. Intenzivnejši toni so pridržani zgolj za nekaj sedal v avli, ki jo bogati minimalistična arhetipska koliba, saj je želja avtorjev, da bi prostori služili le za ozadje barvitosti, ki jo bodo s seboj prinesli učenci.

 

Tloris pritličja

Tloris nadstropja

Vzdolžni prerez

Prečni prerez

 

Ime projekta: Prizidek Osnovne šole Martina Krpana
Avtorji projekta: Teja Savelli, Tine Kljun (Projekt d.d. Nova Gorica)
Sodelavci: Miha Rijavec, Tinkara Kodelja
Investitor: Mestna občina Ljubljana
Lokacija: Nove Fužine, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019–2020
Leto izvedbe: 2020–2021

Površine:
Pritličje: 546,41 m²
Nadstropje: 531,64 m²
Podstrešje: 122,81 m²
Skupaj: 1.200,86 m²
Pozidana površina: 656,75 m² (samo prizidek)

Gradbene konstrukcije: Vilko Šuligoj, dr. Peter Kante (Projekt d.d. Nova Gorica)
Elektro instalacije: Dean Božič (Projekt d.d. Nova Gorica)
Strojne napeljave: Matjaž Makarovič (Projekt d.d. Nova Gorica)

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Makro 5 Inženiring d.o.o.

Notranja oprema: Gonzaga-pro d.o.o.

Dobavitelji gradbenih materialov:
Svetila: Intra Lighting d.o.o.
Talne obloge: Baloh International d.o.o.
Dobavitelji stavbnega pohištva: Reflex d.o.o.

Fotograf: Janez Marolt, avtorji arhitekture
Besedilo: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki