Počitniška hiša na otoku Vis svojo arhitekturno zasnovo utemeljuje z mediteranskim kontekstom in željo po približevanju tradicionalnim načinom bivanja.

Hiša stoji na vrhu brega, ki se razgleduje čez otok Vis in okoliški Jadran. Bivalni prostori so vkopani pod nivo terena, s čimer hiša vzbuja občutek primitivnega zatočišča. Tloris je razdeljen v dva nivoja: na zgornjem najdemo spalnice in salon, na spodnjem pa odprt bivalni prostor s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Vsi konstrukcijski elementi so izvedeni v betonu, ki ponekod v eksterierju odkriva svoje vidne površine. Ostali uporabljeni materiali izvirajo z mikrolokacije – les, kamen.

Hiša Issa Megaron je umeščena na lokacijo brez priključkov, in popolna samozadostnost je morda največja posebnost tega projekta. Pomanjkanje dovoda elektrike in vode je zahtevalo, da arhitekti v kar največji meri izkoristijo naravne danosti lokacije. Hlajenje in prezračevanje se zato zanašata na arhitekturno zasnovo, ki je previsna in optimalno orientirana. Hiša izkorišča deževnico, ki jo reciklira in uporabi tako za zalivanje oljčnega nasada kot za uporabo v hiši. Elektriko pridobiva prek fotovoltaičnih celic.

Lokacija: Vis, Hrvaška
Investitor: zasebni
Leto izvedbe: 2016.
Površina: 420 m2
Arhitekt: Davor Mateković / proarh
Ekipa: Vedrana Jancić, Bojana Benić
Izvajalci: GRIŽA građevinski obrt
Gradbena fizika, detajli: Asist. Prof. Mateo Bilus, MEAU
Konstrukcije: Branko Galić, MSc / Radionica statike Ltd.
Fotografije: Damir Fabijanić, Miljenko Bernfest

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja