_DSC6275_Pub_Plecnik_Prostornina_foto_Marolt-HDR
Prostornina: Pub Plečnik

V prostorih nekdanje Emonske kleti je zaživel Pub Plečnik. Interier so oblikovali v pisarni Prostornina.

Prostori Puba Plečnik so pretkani z zgodovino. Lokacija v centru Ljubljane je obkrožena z znamenitimi stavbami, med katerimi je mnoge prenovil tudi naš slavni arhitekt. Dediščini sten in stebrov, ki zaznamujejo prostor, se je tako pridružilo še priznano ime, in arhitektke iz pisarne Prostornina so se odločile, da se z oblikovanjem novega interierja poklonijo Plečnikovi zapuščini in času, v katerem je deloval. Notranja oprema se zato poigrava z mehkimi krožnimi oblikami, ki spominjajo na prelom stoletja, ter izbira trpežne, kakovostne materiale, ne da bi prostor pretirano obtežila.

Opečne stene in stropi so bili ob prenovi očiščeni, posodobljene pa so bile tudi instalacije, sanitarije ter kuhinja. Posebnost je odprt del kuhinje, kjer lahko obiskovalci spremljajo pripravo nekaterih jedi in zorjenje nekaterih kosov mesa. Nad točilnim pultom se vzpenja regal s kozarci, ki poleg shranjevalne funkcije služi tudi osvetljevanju pulta. Na lesenem podestu kraljujejo tri okrogle mize za zaključene družbe, ki so izdelane po meri in s kovinskim podnožjem znova sledijo spominu na Plečnikov čas. Interier v celoto povezuje oblazinjena klop, ki teče po vsej dolžini prostora, omeniti pa velja tudi ambientalno zasnovo osvetlitve, ob kateri zlahka pozabimo, v katerem stoletju pravzaprav nazdravljamo.

Prostornina:

»Z interierjem smo želeli poudariti kvalitete prostora in zato izbrali materiale ter oblike, ki so se uporabljali v času, ko je deloval največji slovenski arhitekt Jože Plečnik. Materiali kot so terazzo, hrast, baker, kamen, usnje ter kovina se prepletajo po kletnem prostoru s popolnoma ohranjenimi obstoječimi opečnato kamnitimi stenami, masivnimi stebri in obokanim stropom.«

Ime projekta: PUB PLEČNIK
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Plečnikov trg 1 (bivša Emonska klet)
Leto načrtovanja: januar 2019
Leto izvedbe: avgust  2019
Površine: 350m2
Projektanti:PROSTORNINA d.o.o. Nina Galič inter. arch., Nina Bohte dipl.diz., Ana Jerše univ. dipl. inž. arh.
Gostinska oprema:  PROPRIMA d.o.o.
Izvajalci: Gradnje Moste d.o.o.
Zunanja ureditev: PROSTORNINA d.o.o.
Dobavitelji gradbenih materialov: OIO studio d.o.o., Gradnje Moste d.o.o.
Mizarska dela: MIZARSTVO JAGODIC
Kovinske konstrukcije: LESNINA OK
Dekor: Velana living
Terrazo: Branko Belec
Parketi: Vogart

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki