heroal 08-01
Prva plus energijska stanovanjska stolpnica, zgrajena z aluminijastimi sistemi podjetja heroal

Od opuščenega industrijskega območja do ekološke četrti

Strasbourška pristaniška četrt je bila za stanovalce in obiskovalce dolgo časa nedostopna in je deloma bolj spominjala na opuščeno industrijsko območje kot na stanovanjsko četrt. Za mesto Strasbourg je bil to zadosten razlog, da je leta 2008 začelo načrtovati obnovo četrti. Namen preoblikovanja je bil, razviti okolju prijazno območje, ki bi z čim manj sredstvi zagotavljalo boljše življenjske pogoje za sedanje in prihodnje generacije. Ker mesto jemlje trajnost zelo resno, je bila celotna pristaniška četrt preoblikovana v ekološko okrožje. Urbanistom sta bili pomembni ureditev zelenih površin, parkov, igrišč in kolesarskih stez ter uporaba lokalnega javnega prevoza – manj prometa namreč pomeni večjo kakovost zraka. Poleg tega so bili v načrtovanje nove mestne četrti Danube vključeni tudi trgovski in storitveni objekti ter stanovanja za 650 ljudi. Vsem objektom je skupno, da so bili zasnovani kot ničenergetske hiše oz. je porabe energije zelo majhna. Leta 2018 je bila zgrajena prva plus energijska stanovanjska stolpnica: Tour Elithis Danube namreč proizvede več energije, kot je dejansko potrebuje.

30 dvižno-drsnih elementov sistema heroal S 77 SL stanovalcem zagotavlja poseben razgled na novo oblikovano ekološko četrt Danube. Fotografija: Tour Elithis Danube Strasbourg – XTU architects

Pozitivna energetska bilanca stolpnice Tour Elithis Danube

Osnovna površina v velikosti 554 kvadratnih metrov, 17 nadstropij s 60 stanovanji, 900 kvadratnih metrov pisarniških površin in strešna terasa na višini približno 50 metrov zagotavljajo skupno uporabno površino v velikosti 4500 kvadratnih metrov – to je eden od načinov, kako opisati Tour Elithis Danube. Da se kakovostna pločevinasta kasetna fasada lesketa na sončni svetlobi, je drug način. Poleg vseh teh dejstev in zunanjih značilnosti pa ima pri stolpnici Tour Elithis Danube najpomembnejšo vlogo energetska učinkovitost. Eden osrednjih ciljev pri gradnji stolpnice je bil namreč „ničelni račun za elektriko“. Stolpnica Elithis zaradi optimalne opreme celo proizvaja nekoliko več energije, kot je dejansko potrebuje: stavba je zgrajena aerodinamično in ima visokoizolacijsko fasado. Streha in na jug obrnjena fasada sta opremljeni s skupno 1233 kvadratnimi metri veliko fotonapetostno napravo. Okenski elementi in elementi dvižno-drsnih vrat so izdelani iz aluminija in prav tako zagotavljajo visoko stopnjo izolacije. Ti in drugi ukrepi so bili pomembni inženirjem Elithis SAS, saj je treba stanovalce v vsakdanjem življenju seznaniti z načelom varčevanja z energijo. Treba je pojasniti, da se udobje bivanja ne doseže s tratenjem energije. Proizvedena energija se pravično porazdeli med stanovalce poslopja, presežki pa se oddajo v omrežje. Porabo energije je mogoče spremljati na posebej nameščenih zaslonih – kdor porabi izredno malo elektrike, lahko pri obračunu v prvih šestih letih celo prejme bonus. Tour Elithis Danube bi zato lahko predstavili tudi kot realiziran stanovanjski koncept prihodnosti.

Leta 2008 so se začeli načrti za obnovo strasbourške pristaniške četrti. Deset let pozneje je bila zgrajena prva stolpnica s presežkom energije „Tour Elithis Danube“. Skoraj 300 elementov aluminijastega okenskega sistema heroal W 72 se popolno zliva s pločevinasto kasetno fasado. Fotografija: Tour Elithis Danube Strasbourg – XTU architects

Sistemi heroal za večjo energetsko učinkovitost

Kovinarska dela je izvedlo francosko kovinarsko podjetje ATALU SAS. Sisteme je zagotovil izdelovalec aluminijastih sistemov heroal. „Zahteve glede zunanjosti stavb so se v zadnjih letih bliskovito povečale. Za sodobne, v prihodnost usmerjene projekte, kot je stolpnica Elithis, veljajo najstrožje zahteve v zvezi s toplotno izolacijo, estetiko in predelavo. Izpolniti jih je mogoče samo z zanesljivimi partnerji,“ je povedal Julien Rohmer, direktor podjetja ATALU SAS.
V pločevinasti kasetni fasadi je vgrajenih skoraj 300 elementov okenskega sistema heroal W 72. Pri tem so bile gradbenikom pomembne zelo majhne vidne širine – individualno prilagojena rešitev, ki se odlično prilega zunanjosti stavbe. Z močno toplotno izolirano profilno konstrukcijo iz polkrožnih aluminijastih komponent, poliamidnih izolacijskih palic in popolnoma s peno napolnjene izolacijske cone doseže okenski sistem heroal W 72 pri globini vgradnje okvirja zgolj 72 mm vrednost Uf do 0,93 W/m²K. Poleg tega zaradi inovativne geometrije palic ni več potrebna časovno in materialno potratna uporaba izolacije za okvirje in utore za stekla. Modularna zasnova zagotavlja optimalno uporabo energije in materiala ter s tem maksimalno energetsko učinkovitost v celotni dobi uporabe. Da lahko stanovalci uživajo v posebnem razgledu na po novem zeleno pristaniško četrt, ima tudi strešna terasa velike steklene površine. Tu je nameščenih 30 dvižno-drsnih elementov sistema heroal S 77 SL.
Več informacij je na voljo na: www.heroal.si

Podatki o objektu
• Objekt: Tour Elithis Danube
• Gradbenik: Elithis SAS
• Načrtovanje/arhitekti: arhitekturni biro X-TU
• Obdelovalec: ATALU SAS
• Dokončanje: 2018

Mailchimp brez napisa

Povezani članki